19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka: hapšenja vezano za mogući napad na Kelnsku katedralu

Keln – Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters

Policija je u Weselu na zapadu Njemačke privela petoricu muškaraca povezanih s mogućim terorističkim napadima na katedralu u Kelnu, saopšteno je u utorak.

Policija je nakon pretresa jednog objekta u Weselu na Badnjak privela petoricu muškaraca a nakon ispitivanja je jedna osoba zadržana u pritvoru do 7. januara, saopštila je policija.

Kako je nadalje saopšteno, u pritvoru je zadržan jedan 30-godišnji Tadžikistanac za kojeg vlasti “posjeduju saznanja vezana za ugrozu državne sigurnosti”.

– Policija koristi sva pravna sredstva kako bi zaštitila građane, katedralu i predstojeće novogodišnje slavlje, rekao je direktor kriminalističke policije grada Kölna Michael Esser nakon hapšenja u Weselu.

Policija je u subotu navečer nakon jedne dojave o mogućem bombaškom napadu psima pretražila koelnsku katedralu, ali tom prilikom nije pronađen eksploziv.

Kako prenose njemački mediji, postoje saznanja tajnih službi da afganistanski ogranak “Islamske države” priprema napade u Evropi tokom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Katedrala u Kölnu zbog terorističke prijetnje zatvorena do daljnjega

Zbog povišenog stupnja opasnosti od terorističkih napada katedrala u Kölnu i dalje ostaje zatvorena za posjetitelje, osim za vjernike koji idu na misu, priopćila je policija u utorak.

– Ulazak u katedralu iz liturgijskih razloga, primjerice mise ili ispovijedi, bit će omogućen nakon policijske kontrole. Za ostale vrste posjeta katedrala zbog sigurnosnih razloga i dalje ostaje zatvorena, stoji u zajedničkom priopćenju policije i Kölnske nadbiskupije.

Tako kölnska katedrala, najposjećeniji turistički lokalitet u Njemačkoj, ostaje zatvorena između Božića i Nove godine. U tom je razdoblju inače posjeti više od 100.000 turista.

Kölnski nadbiskup Reiner Maria Woelki zahvalio je policiji, koja se, kako je rekao, pobrinula za to da su vjernici u katedrali bez straha mogli proslaviti Božić.

Sigurnosne mjere uvedene su još prošlog vikenda zbog sumnje u pripremu terorističkih napada s islamističkom pozadinom na katedrale u Kölnu i Beču.

U vezi s mogućim napadima u Saarskoj u Njemačkoj uhićena je jedna osoba koja je otprije poznata policiji kao militantni islamist.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu govori o “trenutačno povećanoj opasnosti od islamističkog terorizma”.

Vlasti se također pribojavaju nereda u novogodišnjoj noći, poput onih prošle godine kada su stanovnici uglavnom migrantskog podrijetla diljem Njemačke pirotehničkim sredstvima napadali policiju i vatrogasce.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije