15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka mora da bude spremna za prekid isporuke gasa, kaže kancelar

Plinovod – foto Shutterstock

Njemačka mora da bude spremna za prekid isporuke ruskog gasa, iako nije poznato da li će do toga doći, rekao je kancelar Olaf Šolc (Scholz). “Možemo samo da nagađamo da li će i kakvu odluku doneti ruska vlada, što nema mnogo smisla,” rekao je Šolc u četvrtak u Tokiju.

U svakom slučaju je dodao: “Na to moramo da budemo spremni.” Istakao je da je nemačka vlada zbog takve mogućnosti započela pripreme još pre nego što je Rusija u februaru napala Ukrajinu.

Rusija je u sredu prekinula isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj, jer kompanije PGNiG i Bulgargaz navodno nisu na vreme platile u rubljama. Međutim, Sofija i Varšava tvrde da su svoje obaveze ispunile. Sva plaćanja koja predviđaju sklopljeni ugovori obavljena su na vreme, saopštila je bugarska vlada.

Nemačka je i dalje u velikoj meri zavisna od isporuka ruskog gasa, ali prelazi na druge izvore snabdevanja. Ministar privrede Robert Habek (Habeck) u sredu je izjavio da je prošle godine udeo ruskog gasa u Nemačkoj bio 55 odsto, dok je sada 35 odsto.

Izvor:dpa

Najčitanije