17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka: Nasilni poljoprivrednici zaustavili trajekt na kojem je bio ministar

IZVOR: PROFIMEDIA / AUTOR: JENS KOEHLER / IMAGO STOCK&PEOPLE / PROFIMEDIA

Državno odvjetništvo u Flensburgu pokrenulo je u petak istragu protiv grupe poljoprivrednika koji su spriječili pristajanje trajekta na kojem se nalazio ministar gospodarstva Robert Habeck a akcija poljoprivrednika naišla je na široku osudu javnosti.

– Državno odvjetništvo u Flensburgu je pokrenulo istragu zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo prisile a mogući su i istražni postupci zbog sprječavanje službenog osoblja u obavljanju posla te kršenja javnog reda i mira, priopćilo je odvjetništvo u Flensburgu.

Skupina poljoprivrednika je svojim vozilima u četvrtak poslijepodne blokirala pristanište trajekta u Schluettsielu na Sjevernom moru nakon čega se trajekt na kojem se nalazio savezni ministar gospodarstva Habeck (Zeleni) morao vratiti na otok Halig Hooge na kojem je ministar proveo praznike.

Habeck, koji je i sam iz ovog dijela Njemačke, tek je u drugom pokušaju u noći uspio sići s trajekta i nastaviti svoj put.

Kapetan trajekta se odlučio da ne pristane zbog opasnosti 

Kapetan trajekta se u dogovoru s policijom odlučio da ne pristane zbog opasnosti da dio nasilnika prodre na trajekt i upusti se u obračun s ministrom i njegovom pratnjom.

Brodarska kompanija je priopćila kako se radi o “jedinstvenom slučaju” u 140-godišnjoj povijesti kompanije.

– Teško je zamisliti što bi se dogodilo da je na trajektu bilo teških bolesnika koji hitno moraju stići na kopno, rekao je kapetan trajekta.

Nasilna akcija poljoprivrednika izazvala ogorčenje diljem Njemačke
Nasilna akcija poljoprivrednika je izazvala ogorčenje diljem Njemačke. Njemačka udruga poljoprivrednika (DBV) je osudila akciju i distancirala se od nasilnih prosvjednika.

– Osobni napadi, uvrede, prijetnje, prisila i nasilje jednostavno ne idu. Blokade ove vrste su potpuni No-G”, stoji u priopćenju DBV-a.

Akciju u četvrtak je osudio i Savez poljoprivrednika savezne pokrajine Schleswig-Holstein gdje se incident i dogodio.

Ministar poljoprivrede Cem Oezdemir rekao je za javni servis ARD kako se radi o “neprihvatljivoj akciji”.

– To su ljudi kojima uopće nije stalo do poboljšanja stanja u njemačkoj poljoprivredi nego imaju vlažne snove o svrgavanju legalne vlasti ali to se neće dogoditi, rekao je Oezdemir.

Poljoprivrednici diljem Njemačke za ponedjeljak pripremaju veliku akciju kojom se prosvjeduje protiv odluke savezne vlade da ukine subvencije goriva za poljoprivrednike. Vlada je ovog tjedna djelomice povukla ovu odluku ali poljoprivrednici ustraju na prosvjedima i blokadama prometnica.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije