20 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, kulinarstva i knjiga za djecu.

Roman Melanholija nobelovca Jun Hosea govori o norveškom umjetniku Lašu Hertevigu koji je slikao zadivljujuće pejzaže, ali je bolovao od mentalne bolesti i umro u siromaštvu. Najveći dio romana fokusira se na jedan Lašov dan kada se njegovo mentalno stanje ubrzava, jer mora da napusti iznajmljeni stan, a samim tim svoju ljubav, ćerku gazdarice, petnaestogodišnju Helenu. Priča kojom Fose maestralno omogućava čitaocu da uđe i doživi unutrašnji svijet umjetnika koji je u neprekidnom dijalogu sa samim sobom, obuzet strašću i seksualnim zabludama, pa sebe i svoju sreću doživljava samo kroz Helenu. Ta božasnka svjetlostl ljubavi će mu potpuno spržit um. Izdavač je Blum.

Paradajs je roman Fernande Melčor. Unutar luksuznog stambenog kompleksa Paradajs, dvojica tinejdžera se krišom sastaju  i provode vrijeme dijeleći mračne fantazije i kujući planove koji bi ih mogli dovesti do ostvarenja snova. Franko Andrade, jedan od stanovnika u Paradajsu, sa druge strane, mašta o tome kako napusti iscrpljujući posao i dom, u kojem živi sa majkom i rođakom. Ono šta je zajedničko ovim likovima je da su uvjereni kako im je uskaćeno ono što u životu zaslužuju. Suočeni sa tom spoznajuom, oni kuju plan koji počinje kako bezumna šala, ali koji prelazi u mračnu opsesiju koja izmiče kontroli. Izdavač je Imprimatur.

Aperkat autorke Maje Iskre snažan je i emotivan roman o odrastanju jedne djevojčice u Beogradu. Odnos sa ocem i surovom sredinom pravi od nje neku vrstu savremene Amazonke. Ali, ovo nije samo priča o njoj, već o svim mladim ljudima koji su odrastali tokom 90-ih, kada su udarci sudbine bili sastavni dio stasavanja. Izdavač je Lom.

Poza autorke Meg Vulicer intrigantna je drama koja je privukla veliki broj čitalaca zbog teme kojom se bavi, ali i zbog osobenog stila kojim Vulicerova piše. Pol i Rouz Melou napisali su seksualni priručnik koji je postigao ogroman uspjeh. Njihovo četvero djece između 6 i 15 godina starosti zbog toga osjeća stid, često želeći da promijene imena ili roditelje. Taj priručnik je s jedne strane postao besteler i promijenio nabolje seksualni život mnogih koji su knjigu pročitali, pa shodno tome i njihove partnerske odnose generalno, ali je porodicu samih autora promijenio na potpuno drugačiji način. Izdavač je Portalibris.

Klitemnestra autorke Konstance Kazati priča je o ženi kojoj je mitologija dodijelila sporednu ulogu. Ona je sestra Helene, žene zbog koje se vodio Trojanski rat, supruga Agamemnona, mikenskog kralja koji nije prezao od žrtvovanja sopstvene kćerke radi ratničke slave, majka Oresta gonjenog furijama, žrvovane Ifigenije i nepokolebljive Elektre. Uvijek predstavljena kao sestra, majka, supruga, Klitemnestra je vijekovima bila puki nosilac uloge čiji glas nismo mogli čuti. U ovom romanu, međutim, pred nama je spartanska princeza, jaka žena, vješta sa mačem i kopljem, otresita, pametna i plemenita. Izdavač je Laguna.

Divlji kuvar Momčila Antonijevića knjiga je koja nam donosi recepte sa divljim, ljekovitim i mirisnim biljem. Od ljekovitih biljaka mogu se praviti ne samo čajevi, melemi i tinkture već i veoma ukusna jela. Autor sugeriše da, ako već nismo, obavezno probamo da samoniklo, mirisno i ljekovito bilje koristimo u kuhinji. Pred nama je zbirka recepata koja će nas ubijediti da se i u kuvanju okrenemo prirodi. Bićemo iznenađeni kako ovi zeleni rudnici zdravlja mogu da budu ukusni. Tekst je propraćem brojnim fotografijama. Izdavač je Harmonija.

Srpske narodne bajke – Serbian folk tales knjiga je na srpskom i engleskom jeziku koja nam omogućava da zakoračimo u čudesan svijet srpskog folklora. Čitaćemo o djevojci koja je bila mudrija od cara, o vladaru koji se stidio svog izgleda i o čovjeku koji je krenuo u potragu za svojom sudbinom. U ovom ljupko ilustrovanom dvojezičnom izdanju uživaće čitaoci svih uzrasta koji vole da maštaju ali i da unaprijede svoje poznavanje engleskog jezika. Izdavač je Laguna.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije