7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka predlaže osmi paket sankcija protiv Rusije

Analena Berbok) Foto: Kay Nietfeld/dpa

Berlin će Evropskoj uniji predložiti svoj nacrt novog paketa sankcija protiv Rusije, rekla je u sredu šefica njemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock). Ona je predlog, bez ikakvih drugih detalja, najavila na margini sastanka EU u Pragu.

Na osnovu skorašnjih konsultacija unutar G7, može se pretpostaviti da će Njemačka zahtevati međunarodni gornji limit ceni ruske nafte.

U suštini, takav potez Rusiju treba da primora da naftu prodaje jeftinije. Osim što to može da utiče na popuštanje cene na svetskom tržištu, smanjiće zaradu Rusije.

Nametanje limita može da uključi povezivanje usluga u transportu sa primenom mere. Tako, na primer, zapadna osiguranja mogu iz sankcija da izuzmu prevoz ruske nafte kupljene po dozvoljenoj ceni. Slično uslovljeno popuštanje je moguće i za brodare koji prevoze rusku naftu.

Berbokova je naglasila da Nemačka pre svega u energetskom sektoru želi dugoročno održive sankcije.

Pojedine evropske države insistiraju na potpunom embargu na uvoz ruskih energenata i izbijanju važnog izvora novca iz ruku predsednika Vladimira Putina.

Nemačka, koja još snažno zavisi od uvoza ruskog gasa, taj predlog odbija uz argument da će potpuno stopiranje uvoza ruskih energenata teže pogoditi evropsku nego rusku privredu.

EU je protiv Rusije, zbog napada na Ukrajinu, već uvela sedam paketa kaznenih trgovinskih mera. Poslednji set sankcija je zabranio uvoz ruskog zlata i zaoštrio kontrolu izvoza visoke tehnologije, kao i svake robe koju ruska vojska može da upotrebi.

Brisel je prethodno Moskvi nametnuo oštre finansijske sankcije, ograničio uvoz ruske nafte i zabranio uvoz uglja.

Izvor:dpa

Najčitanije