9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici Vlade CG opstruiraju gradsku upravu Tivta?

Odbor povjerenika Opštine Tivat

Odbor povjerenika Opštine Tivat danas je u nastavku svoje sedme sjendice, dobnio odluku o davanju saglasnosti na odluku Odbora direktora Komunalnog preduzeća o pokriću gubitka iz poslovne 2020. godine.

Komunalno preduzeće je u toj godini zbog ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirisa i vanrendim mjerama koje su tada primjenjivanee u cilji zaštite zdravlja ljudi, poslovalo sa gubitkom  u iznosu od 150.183,00 eura. Ostvareni gubitak je, odlukom Odbora direktora na koji su danas saglasnost dali i povjerenici koji mijenjaju raspušteni lokalni parlamnet u Tivtu, pokriven na teret nerasproređene dobiuti Komunanog ostvarene ranijih godina, a koja iznosi ukupno 371.168 eura.

Iako je na dnevnom redu bilo samo davanje saglasnosti na već donešenu odluku menađmenta te opštinske firme o načinu na koji će se knjigovođstveno pokriti gubitak iz 2020., članovi Odbora povjerenika su tražili da im se dostave finansijski i izvještaj o radu Komunalnog za tu godinu, kao bi oni “sagledali odakle toliki gubitak”. U tome im je i udovoljeno iako se o radu i finansijskim rezultatima Komunalnog u 2020. već prošle godine raspravljalo na posljednjoj sjednici koju je održao u međuvremenu raspušteni saziv SO Tivat, a dostavljen im je i izveštaj revizora u kojem se precizno identifikuju vanredne okolnosti koje su tada zbog korone vladale u državi, kao osnovi rezultat takvog lošeg poslovnog rezultata Komunalnog u 2020.

Povjerenici su danas bez rasprave, jednoglasno usvojili predlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o donošenju Glavnog projekta vođenja i regulisanja saobraćajnih tokova u Tivtu, kao i Predlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o donošenju Elaborata o načinu korišćenja javnog parkirališta na Seljanovu u ulicama Beogradska, Podgorička i Zagrebačka, a koje su inače, na početku sjednice u ponedjeljak, problematizovali zbog navodno, nekompletne prateće dokumentacije.

Zbog kako se čulo, “nejasne dokumentacije” Odbor povjerenika nije prihvatio Plan i program rada RJ Azil kotorskog Komunalnog preduzeća za 2021., iako im je objašnjeno da je Komunalno Kotor taj dokument Opštini Tivat dostavilo tek sredinom novembra prošle godine kada je on i ušao u skupštinsku proveduriu, ali nije mogao biti usvojen jer je lokalni parlament Tivta tada već bio blokiran zbog nedostatka kvoruma uzorokovanom bojkotom zasijedanja SO od strane opozicionih partija DPS, SDP, SD i HGI.

Odbor povjerenika Opštine Tivat

Ni nakon pauze koja je trajala duže od sat vremena, lokalna izvršna vlast građanskih listi NP, BF i GB, nije uspjela da ubijedi povjerenike da podrže sva planirana nova imenovanja. U raspravi koja je uslijedila povjerenici koji su u Odboru predstavnici Vlade i dolaze iz raznih državnih organa u Podgorici, ponovno su pokazali svoje potpuno nepoznavanje lokalnih prilika u gradu Tivtu o kome odlučuju, pa je tako predstavnica Ministartva javne uprave Enesa Hasanagić Katana, tražila da joj se dostave reference u oblastu kulture za Kristinu Škanatu koja je u ime lokalnih institucija kulture, nakon sprovedenog postupka javnog oglašavanja, predložena za članicu Savjeta lokalnog javnog servisa Radio Tivat. Stoga su gradonačelnik Željko Komnenović i sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja morali da povjerenike iz Podgiorice na licu mjesta upoznaju sa dugogodišnjim novinarskim i radom na planu organizovanja nekoliko stotina raznovrsnih kulturnih dešavanja u Porto Montenegru i Luštici Bay za koje je radila i radi Škanata, kao i sa njenim ličnim umjetničkim radom i veoma uspjelim autorskim multimedijalnim projektom “Bokeški vijađ” koji je ona realizovala prije nekoliko godina.

Pored Škanate za članove Savjera Radio Tivta imenovani su i Sanja Praščević iz oblasti sporta te Stasija Kaluđerović iz oblasti turizma, dok  Odbor zbog navodno nekompletne dokumentacije, nije potrdio imenovanje profesora Predraga Šušića koji su za Savjet Radio Tivta kandidovale lokalne NVO.

Na insistriranje članova tog tijela iz Podgorice koje u njemu zastupaju interese Vlade, Odbor povjerenika je nastavio i zatezanje u vezi namjera lokalne vlasti Tivta da izvrši promjene u organima rukovođenja dva ključna lokalna preduzeća. Nakon što su u ponedjeljak bez obrazloženja odbili da uvrste u dnevni red sjednice odluke o smjeni postojećeg i imenovanju novog Odbora direktora preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, povjerenici iz Podgorice juče su opet zatezali i oko imenovanja novog Odbora direktora Komunalnog preduzeća koji treba da naslijedi postojeći Odbor čijih je svih pet članova u međuvremenu podnijelo ostavke.

Pri tome se išlo toliko daleko da su povjerenici koji predstavljaju Vladu problematizovali kandidaturu jednog od dosadašnjih članova Odbora direktora Komunalnog za člana u novom sastavu tog tijela, smatrajući da on koji je završio Vojnu akademiju JNA- smjer Kopnena vojska u Beogradu, navodno “nema sedmi stepen stručne spreme”. Lokalna izvršna vlast je ponudila drugu kandidatkinju, ali ni to nijje bilo dovoljno predstavnicama Ministartva javne uprave u Odboru povjerenika, Enesi Hasanagić Katana i Jeleni Pejović da se o tome odmah izjasne, pa je sjednica prekinuta i bile nastavljena danas nakon što povjerenici “pregledaju obimnu dokukmnetaciju u vezi da kandidatima” koja im je danas dostavljena.

Izvor:S.L.

Najčitanije