20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka raspušta pandemijski krizni štab

Berlin foto EPA

Njemačka vlada je raspustila krizni štab za suzbijanje pandemije i koordinaciju vakcinacije, saopštila je u sredu jedna predstavnica vlade u Berlinu. Stanje zaraze i stopa vakcinacije sada, pet meseci od kako je štab formiran, potpuno je drugačije, dodala je.

Poslove koje je vodio krizni štab vraćaju se uobičajenim službama savezne vlade. Istovremeno, vladin stručni savet za pandemiju priprema izveštaj sa procenama za jesen i zimu.

Krizni štab je startovao krajem prošle godine sa desetak zaposlenih, a na vrhuncu je imao oko 30 članova. Činili su ga stručnjači ministarstava i Savezne kancelarije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama.

Učestalost infekcije dugo je u padu, posle dvostrukog vrhunca u hladnoj sezoni. U sredu je bila na 507,1 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana, a sredinom marta stopa je bila na preko 1.600.

Što se vackinisanja tiče, Njemačka je najveći broj vakcina u jednom danu podelila u decembru – 1,6 miliona. Od Nove godine kampanja imunizacije stagnira.

Vlada kancelara Olafa Šolca (Scholz) je, po preuzuimanju vlasti početkom decembra, širu vakcinaciju stanovništva proglasila jednim od prioriteta i za tu kampanju je osnovala posebno telo. Cilje je, međutim, na daleko promašila.

Izvor:dpa
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije