9 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka se priključuje humanitarnom vazdušnom mostu za Gazu

Njemacki Herkulesi Foto: Julian Stratenschulte/dpa

Berlin (dpa) – Ministar odbrane Boris Pistorijus (Pistorius) je odobrio slanje humanitarne pomoći stanovništu u Pojasu Gaze iz vazduha. Njemačka se time pridružuje drugim zemljama koje ljudima na teritoriji pod napadom Izraela iz aviona izbacuju pomoć.

Pistorijus je odgovarajuću naredbu nemačkim oružanim snagama potpisao u sredu.

“Ljudima u Gazi nedostaju osnovne potrepštine. Želimo da uradimo svoj deo posla da im omogućimo pristup hrani i lekovima”, rekao je Pistorijus. Bundesver će za pomoć angažovati dva transportna aviona C-130 Hercules, svaki sa po 18 tona nosivosti, naveo je ministar.

“Operacija nije bez rizika, ali posade zadužene za taj zadatak su obučene i veoma iskusne,” dodao je.

Njemačka se pridružuje inicijativi za pomoć stanovništvu Gaze koju je pokrenuo Jordan. U operaciji učestvuju i druge države, uključujući SAD i Francusku.

Humanitarne organizacije upozoravaju da je stanje sve gore u Gazi, uskom i gusto naseljenom priobalnom pojasu i da stranovništvu preti glad ako isporuke pomoći ne budu pojačane.

Izrael je tokom višemesečne vojne kampanje, uključujući vazdušne i kopnene napade, strogo ograničio isporuke pomoći za oko 2,2 miliona ljudi. Izraelci su vojnu operaciju počeli kao odgovor na masivni teroristički napad Hamasa 7. oktobra.

Prema podacima zdravstvenih vlasti pod kontrolom Hamasa u Gazi, na palestinskoj strani je od početka ubijeno više od 31.100 ljudi.

Avioni Luftvafea u misiji dostavljanja pomoći deo su zajedničkog francusko-nemačkog eskadrona sa bazom u Evrou, u centralnoj Francuskoj.

Ministarstvo odbrane je najavilo da će prvi letovi krenuti već krajem nedelje.

Izvor:dpa

Najčitanije