19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kruzeri Norwegian Cruise Linea više neće pristajati u Veneciji

Norwegian Cruise Line

Kompanija Norwegian Cruise Line objavila je da njihovi kruzeri više neće pristajati u Veneciji, nakon što je taj grad svoje plovne putove proglasio nacionalnim spomenicima i zabranio velikim kruzerima da se usidre tamo. Norwegian je počeo, kao i neke druge kompanije za krstarenje, prevoziti posjetioce u grad mnogo manjim brodovima, no sada kažu da ni to više nije održivo, piše Jutarnji list.

“Iako smo uložili sve moguće napore da zadržimo putovanja prema Veneciji, nadmetanje i sveukupno iskustvo ovoga našim gostima ne daje standard koji želimo pružiti”, rekao je glasnogovornik kompanije za Euronews Travel.

Venecija je 2021. bila prisiljena zabraniti krstarenja iz svojeg središta nakon što je UNESCO rekao da će staviti grad na popis ugroženih, osim ako se zbog oštećenja lagune ne zabrane brodovi na tom mjestu.

Stručnjaci kažu da veliki brodovi uzrokuju zagađenje i nagrizaju temelje grada koji se ionako već bori s velikim poplavama.

Postavlja se pitanje kamo će putnici Norwegiana sada, umjesto u Veneciju.

Neki su kruzeri pronašli načine kako zaobići zabranu dovođenja putnika u Veneciju, poput MSC Cruisea, koji se zaustavlja u Margheri, odmah preko puta grada. Drugi se pak zaustavljaju u Trstu ili Ravenni, a oba su od Venecije udaljena najmanje dva sata.

Venecijanske vlasti u međuvremenu nastavljaju svoje višegodišnje napore za ograničenjem prekomjernog turizma. Venecija će od ovog proljeća za dnevne posjetitelje uvesti turističku taksu, a na ljeto će pokušati ograničiti veličinu turističkih grupa.

Od 2025. će Norwegian zaustavljanje u Veneciji zamijeniti provođenjem dana na moru ili sidrenjem u nekoj drugoj luci. Ove će godine putnici na njihovim kruzerima Veneciju zamijeniti talijanskom Ravennom, slovenskim Koprom ili pak Zadrom i Rijekom u Hrvatskoj.

Euronews travel piše o tim destinacijama, navodi Jutarnji list.

Što se može raditi u Ravenni?

Ravenna je smještena oko dva i pol sata južno od Venecije te je glavni grad istoimene pokrajine u sjevernoj Italiji. Iako nije poznata kao neki drugi talijanski gradovi, ipak ima bogatu povijest.

Od početka 5. stoljeća je tri puta bila glavni grad. Povijesni značaj Ravenne je opstao i danas, a može se pohvaliti i s osam spomenika koji su proglašeni UNESCO-vom baštinom.

Ravenna je posljednje počivalište Dantea Alighierija koji je ondje umro 1321. godine.

Kruzeri dobivaju povlašten pristup Rijeci

Tri sata udaljena od Venecije, Rijeka je treći po veličini grad u Hrvatskoj nakon Zagreba i Splita. Razlog zbog kojeg možda nije tako poznata kao ti gradovi je možda što je do nje teško doći zračnim putem izvan turističke sezone. Naime, česti letovi su organizovani samo od maja do oktobra.

Putnici na krstarenju bi tako imali privilegiju vidjeti odredište koje je relativno neuhodano. Ipak, Rijeka je prvi hrvatski grad s prestižnom titulom Evropske prijestolnice kulture 2020. Od tada privlači posjetitelje iz cijele Evrope brojnim kulturnim programima.

Pristajanje u Zadru

Euronews Travel piše o Zadru koji se nalazi južnije u Hrvatskoj, te da je najstariji stalno naseljen grad u cijeloj zemlji. Smješten na rubu Jadranskog mora, često ga hvale kao jedno od “najcool” odredišta za posjetiti u ovoj regiji.

Zadar je jedna od najprepoznatljivijih postaja na putovanju Hrvatskom pa se ne očekuje da će od novog rasporeda Norwegiana imati toliko koristi kao, primjerice, Rijeka.

Euronews piše i o kritikama s kojima se Hrvatska suočila od prelaska na euro. Kažu da je Hrvatska prije bila pristupačnija, zbog čega se mnogi turisti odlučuju na ljetovanje na drugim destinacijama pa bi Hrvatska mogla biti zahvalna na povećanom broju posjetitelja s brodova.

Koper umjesto Venecije

Neposredno preko granice s Trstom, Koper je peti po veličini grad u Sloveniji i najveći obalni grad te zemlje.

Budući da se nalazi tako blizu Italije, službeno je dvojezičan. Službeni su jezici slovenski i talijanski. Iako nije poznat kao druga odredišta u Sloveniji, Koper je već dugo postaja brojnih krstarenja Mediteranom.

Arhitektonski je prilično sličan Veneciji. Ima pretorijansku palaču iz 15. stoljeća te lođu u venecijanskom gotičkom stilu. Turiste privlači i crkva Carmine Rotonda iz 12. stoljeća te katedrala sv. Nazarija koja se može pohvaliti kulom iz 14. stoljeća.

Najčitanije