16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemački automobilski savez upozorava na opasnost od kanabisa na cestama

Njemačka policija na granici – Foto: Hannes P. Albert/dpa

Njemačka automobilska udruga ADAC poziva na intenzivnu edukaciju o povećanom riziku od nesreća kao posljedici planirane legalizacije kanabisa.

– Jasno je da se sa sigurnošću na cestama ne smije eksperimentirati, rekao je glasnogovornik za Dpa. Konzumacija kanabisa, navodi agencija, može promijeniti percepciju i imati negativan učinak na reflekse vozača.

ADAC upozorava da ljudi koji žele probati kanabis, ali se prije toga nisu suočili s njegovim utjecajem na promjenu svijesti, možda nisu dovoljno svjesni te opasnosti.

Očekuje se da će Bundestag sljedeći tjedan glasovati o planovima koalicije za legalizaciju kanabisa. Od 1. travnja odrasli će smjeti uzgajati i posjedovati određene količine za osobnu potrošnju, a od 1. srpnja bi trebala postati moguće udruživanje za zajednički uzgoj kanabisa.

Predviđena su brojna pravila i propisi. Istodobno, Ministarstvo prometa zatražilo je od skupine stručnjaka da utvrde kako bi se mogla postaviti zakonska granica za opojnu djelatnu tvar THC. Rezultati bi trebali biti dostupni na proljeće.

ADAC predlaže regulativu s tendencijom strožih zahtjeva za vozače početnike slično kao što se rješava alkohol za volanom tijekom probnog roka nakon stjecanja vozačke dozvole i za mlađe od 21 godinu. Za vozače početnike treba i dalje sankcionirati samu mogućnost djelovanja opojne tvari na 1,0 nanogram THC-a po mililitru krvi.

Osim ove posebno ranjive skupine, cilj bi trebao biti definiranje vrijednosti pri kojoj se pogoršanje sigurnosti na cestama zapravo može očekivati, a ne da je samo teoretski moguće.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije