12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemački nacionalni omladinski džez orkestar BuJazzO na KotorArtu

Plakat BuJazzO

KotorArt Don Brankovi dani muzike, u okviru serijala Pjace od džeza organizuju koncert Njemačkog nacionalnog džez orkestra. Koncert će biti u nedjelju, 13. avgusta, na Pjaci od Kina, sa početkom u 21 čas i 30 minuta. Ulaz je slobodan.

Pod vođstvom Nilsa Klajna, orkestar će predstaviti rezultate četvrtog takmičenja kompozitora BuJazzO, kroz svoj program Muzika budućnosti. Naime, mladi muzičari i aranžeri do trideset godina pozvani su da dostave djela za džez orkestar i/ili vokalni ansambl, 2022. godine. Odabrane radove Orkestar predstavlja u tekućoj 2023/24. koncertnoj sezoni.

Ovaj oficijelni ansambl Federalne Republike Njemačke postoji od 1988. Osnovao ga je Peter Herbolchajmer a trenutno je pod vođstvom dirigenta Nils Klajna. Klajn, ujedno je i saksofonista koji je jedan od najpoželjnijih mladih muzičara na današnjoj njemačkoj džez sceni. Kao saksofonista i klarinetista na međunarodnoj sceni, dobio je džez nagradu ECHO, 2015. godine, i Džez nagradu Javnog servisa Njemačkog radija, 2011. godine. Njegovi projekti i kompozicije za džez i klasične ansamble nastavljaju da nižu priznanja muzičke kritike. Radi kao profesor džez saksofona na Visokoj školi za muziku i ples u Kelnu, od 2016. godine.

Zadovoljstvo nam je ugostiti ovakav orkestar koji se smatra visokokvalitetnom sponom između edukacije, s jedne, i karijere, s druge strane, te odličnom „fabrikom“ talenata iz koje izlaze uspješni džez muzičari. U orkestru su svoje karijere započeli danas poznate džez zvijezde kao što su Til Brener, Rožer Cicero, Julija Hilsman, Tom Gebel, Nils Vogram, Mihael Volni i Nils Vilker. – istakli su iz PR službe festivala.

Nakon Kotora, u ponedjeljak, 14. avgusta u Luštici Bay, sa početkom u 21 čas, nastupa nonet BuJaazzO orkestra a partner događaja, pored Luštice Bay je i Ambasada Republike Njemačke u Crnoj Gori.

Najčitanije