17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Velikom feštom obilježena 71. godišnjica Bućarske olimpijade (FOTO, VIDEO)

U Đurđevom brdu – opština Tivat, u petak je obilježena 71. godišnjica od kada je na tom zogu 1952. godine bačena prva buća na taj način ozvaničeno prvo organizovano takmičenje u ovom sportu u Crnoj Gori, “Bućarska olimpijada“.

Povodom obilježavanja ovog događaja, upriličen je svečani program, koji je brojne posjetioce proveo kroz bogatu povjest o bućanju u Tivtu.

U ime organizatora BK Brđanin posjetioce je pozdravio Mato F. Krstović.

Olimpijski plamen zapalio je Zvonko Vuksanović najstariji član BK Brđanin koji se sa puno emocija prisjetio prošlih vremena:

Prikazani su film o BK Brđanin i stare fotografije koje su podsjetile na dugu tradiciju bućanja u Đurđevom brdu odakle je sve počelo i prve početke takmičenja u ovom sportu.

Prisutnima se obratio Neven Staničić, koji je prezentirao kako je sve počelo kada je u pitanju bućanje u Tivtu, te na potrebu da i bućanje konačno postane olimpijski sport.

Nasljednicima pobjednika prve Bućarske olimpijade davne 1952. godine uručene su plakete zahvalnice.

Brđani – 71. godina Bućarske olimpijade

Posjetioce je pozdravio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović koji je porijeklom iz Tivta.

“Pomoć Vlade, kao i Središnjeg  državnog  ureda za Hrvate izvan RH predstavlja pomoć očuvanja jedne prekrasne tradicije. Tradicije, koju treba čuvati i kojoj moramo dati  novi poticaj zbog generacija koje dolaze” – poručio je Božinović.

Davor Božinović – Brđani – 71. godina Bućarske olimpijade

Državni ured za Hrvate izvan RH pomogao je projekat uređenja zogova i prostorija BK Brđanin iz Đurđevog brda koji su ove godine domaćini 67. Bućarske olimpijade.

Nakon kulturnog dijela programa brojne posjetioce zabavljao je  Ansambl Toć duboko u noć.

Najčitanije