15 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemački novinari: Crna Gora objedinjuje luksuz, bogatu kulturu, gostoljubive ljude i netaknutu prirodu

Foto TO HN

Crna Gora je ugostila Floriana Sanktjohansera, novinara prestižnog njemačkog magazina Merian koji je sinonim za inspirativne priče o luksuznim destinacijama i privlači pažnju visokoplatežnih čitalaca. Novinar je imao priliku da istraži ljepote u južnoj regiji, a njegov članak o luksuznom odmoru na crnogorskoj obali će biti objavljen krajem juna ove godine.

Putovanje je obuhvatilo posjete brojnim značajnim lokalitetima, uključujući stare gradove Ulcinja, Bara, Kotora i Budve, obilazak Solane, Ade Bojane, Cetinja, Luštice, tvrđave Mamula, Tivta, Kotora i Herceg Novog. Florian ističe da je oduševljen raznolikom turističkom ponudom, te posebno primjećuje dinamiku u luksuznom turizmu, bogatu istoriju i kulturu, kao i jedinstvene prirodne ljepote.

U sklopu posjete Herceg Novom, Florijan je obišao tvrđave Kanli kulu i Forte Mare i kroz tročasovnu turu upoznao se sa istorijatom cijelokupnog lokaliteta Starog grada.

„Ovo je moja druga posjeta Crnoj Gori, nakon što sam 2017. godine skijao na sjeveru i zaista mogu preporučiti putovanje duž obale u aprilu. Već je toplo, ali nije prevruće za šetnju starim gradovima poput Bara ili Kotora. Nisam očekivao da će obala biti toliko razvijena, jer čak i udaljene plaže i uvale imaju restorane i barove. A dinamika u luksuznom turizmu je jača nego što sam pretpostavljao, jer se u mnogim gradovima grade nova odmarališta“, kazao je novinar njemačkog magazina Merian.

Takođe, u Crnoj Gori trenutno borave novinari prestižnih njemačkih magazina: Die Welt, Cosy Magazine, TRVL Counter, Stuttgarter Zeitung, Nordwest-Zeitung, Reisen&Golfen i Rhein-Neckar-Zeitung koji ukupno imaju tiraž oko 530 000 primjeraka, kao i predstavnici štampanog medija HNA Hessische – Niedersächsische Allgemeine sa preko 2,9 miliona čitalaca.

Prema njihovim riječima ovo putovanje predstavlja zanimljivo iskustvo koje će prenijeti svojim čitaocima kroz zanimljive tekstove i fotografije.

Foto TO HN

U Herceg Novom boravili su jedan dan. Prvi dio posjete bio je rezervisan za poljoprivredno gazdinstvo „Pony art garden“ gdje su uživali u prelijepom pogledu na zaliv kao i u tradicionalnim jelima karakterističnim za podneblje Luštice.Nakon vožnje brodom kroz zaliv, prelijep doček su organizovali naši partneri iz Portonovi resorta, koji su im pokazali svoje smještajne kapacitete, hotel One&Only Portonovi, dok je na kraju posjete organizovan ručak u restoranu Noa.

Gosti su nakon posjete bili puni utisaka:

„Veoma nam je bio zanimljiv obilazak seoskog domaćinstva na Luštici i generalno mi se svidjela ljubaznost ljudi iz Crne Gore. Takođe, pejzaž je zadivljujući gdje god smo išli a posebno tokom vožnje brodom Bokokotorskim zalivom“, kazao je Stefan Wagner, novinar magazina Die Welt.

„Najjači utisak na mene je ostavio šarmantni Stari grad Budva, seosko domaćinstvo na Luštici, kao i vožnja brodom kroz zaliv. Preporučila bih Crnu Goru kao destinaciju za odmor, prije svega zbog vrlo ljubaznih ljudi, odlične hrane i divnog pejzaža“, istakla je Iris Quirin, novinarka magazina TRVL Counter.

Novinarka njemačkog magazina Stuttgarter Zeitung, Ute Müler, kazala je da je prilično uzbuđena što ima priliku da bude dio studijske posjete.

„Nikada ranije nisam posjetila Crnu Goru, ovo mi je prvi put i ostavila je poseban utisak na mene. Ova zemlja je kombinacija svega: predivnih ljudi, preukusne hrane i predivne prirode – zaista je fantastična. Moram posebno istaći unikatni grad Bar, u kojem dominiraju prijatna atmosfera i ljubazni ljudi“, poručila je Müler.

Imajući u vidu značajan broj čitalaca, očekuje se da će objave u prestižnim magazinima imati pozitivan efekat na promociju naše zemlje u Njemačkoj.

Posjetu je organizovala Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, dok su svoju podršku pored naše TO pružile i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Bara, Ulcinja, Cetinja i Kolašina, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), agencija Montenegro Tourist Service – MTS, Plantaže 13. jul, hoteli Avala Resort and Villas, Swissôtel Resort Kolašin, Palata Venezia, Stara Čaršija, Dukley Hotel and Resort, Hyatt Regency Kotor Bay, Chedi Luštica Bay, Regent Porto Montenegro, One and Only Portonovi, Voco an IHG hotel, apartmani Utjeha.me i Mio Monte, kao i restoran Jadran u Budvi.

Najčitanije