16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Noć punog mjeseca na Orjenu

Proteklog vikenda, u organizaciji planinarskog kluba „Subra“, a u okviru zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, realizovan je još jedan noćni uspon, „Noć punog mjeseca“.

U subotu u 4 sata u noći, Iz planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m) na uspon je krenula grupa od 54 planinara, sastavljena od članova osamnaest klubova iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske, čime se još jednom potvrdio regionalni status ovog tradicionalnog događaja. Od toga, na petnaestom noćnom usponu, iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je pet društava:

„Vučji zub“ Trebinje, „Trebević“ Istočno Sarajevo, GSS Zenica, „Bjelasica“ Sarajevo i Udruženje planinara „Vedro“ iz Zenice. Iz Hrvatske su bili učesnici iz četiri društva: Stanica planinskih vodiča Split, „Grabovica“ Ploče, „Snijeznica“ Dubrovnik i sportski penjački klub „Zona“ Split. Iz Crne Gore je učestvovalo devet klubova: „Javorak“ Nikšić, Visokogorci i Komovi iz Podgorice, Balkan Montenegro, „Oblun“ Podgorica, „Vjeverica“ i „Pestingrad“ iz Kotora, „Kom“ Andrijevica, i PK „Subra“ Herceg Novi, domaćin događaja.

Cilj je bio 1679 m visoka Subra, jedan od najposjećenijih, ali i zahtjevnijih vrhova Orjena, poznata po svojoj surovoj kraškoj ljepoti. Kolona se do vrha i nazad kretala organizovano, predvođena članovima Alpinističko-speleološkog odsjeka „Subre“, koji su još jednom pokazali da su dorasli zadatku. Grupa je bez problema prošla Subrine platoe, jedinstveni kraški pejzaž pun pukotina i jama, kao i sam pristupni greben. Subra uronjena u oblake i slab snijeg koji je padao tokom uspona, nisu dozvolili uobičajeno uživanje u izlasku sunca, ali nisu izostali tradicionalni predah i posluženje toplim čajem u sniježnom bivaku, izgrađenim na samom vrhu specijalno za noćni uspon.

Višednevna kiša koja je prethodila usponu, kao ni manjak snijega, nisu pokvarili veoma pozitivnu atmosferu i lijepe utiske kako gostiju, tako i domaćina. Petnaesta „Noć punog mjeseca“ je završena povratkom u planinarski dom „Za Vratlom“, gdje je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena obezbijedila zajednički obrok za sve učesnike ove jedinstvene manifestacije, koja još od svog osnivanja 2003. godine, afirmiše jedan specifičan način zimske valorizacije Orjena.

Najčitanije