15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

#NoPlasticChallenge: Možete li dvije sedmice živjeti bez plastike?

I vi možete učestvovati u izazovu #NoPlasticChallenge i smanjiti ličnunu potrošnju plastike u vremenu od 22. maja do 5. juna. Jadransko more, ali i svi svjetski oceani bit će vam zahvalni!

No plastic

Jeste li spremni za izazov? Možete li izdržati 15 dana bez plastike? Priključite se novom globalnom izazovu od 22. maja do 5. juna i ne koristite plastične proizvode, ne kupujte hranu u nepotrebnoj jednokratnoj plastičnoj ambalaži, ne koristite plastične proizvode koji se ne mogu reciklirati i ponovno koristiti. Odbijte ih i u restoranima i trgovinama! Tako ćete smanjiti nastanak plastičnog otpada i njegovo odbacivanje u okoliš. Možda je teško jer je današnji život bez plastike gotovo nezamisliv, no s vježbom možete početi odmah.

Često se ističe podatak kako svake godine u našim morima i oceanima završi osam milijuna tona plastičnog otpada, a svih nas već duže vremena užasava pomisao na činjenicu kako bi već 2050. godine u morima i oceanima moglo biti više plastike nego ribe. Upotreba plastike može se lako ograničiti i to ne samo zabranama, već i promjenom naših životnih navika i smanjenjem korištenja plastičnih proizvoda od kojih se većina koristi samo jednom. Sve vijesti o ogromnim količinama plastičnog otpada u okolišu, a posebno o stradanjima morskih životinja, ukazuju nam samo na jedno: plastično onečišćenje jedno je od glavnih problema našeg vremena!

Kako bi se nešto učinilo po tom pitanju i spriječilo daljnje širenje plastičnog onečišćenja, francuska udruga No plastic in my sea po drugi put pokreće izazov  #NoPlasticChallenge i računa na svakoga od vas. Nadamo se da ste već prestali koristiti plastične slamke i jednokratni pribor i posude za jelo, kao i štapiće za uši izrađene od plastike, jer će njihova upotreba već 2021. godine biti zabranjena. Tijekom novog #NoPlasticChallenge izazova konačno možete prestati koristiti i plastične boce, kao i brojne prehrambene i higijenske proizvode u plastičnim pakiranjima. Tko zna, možda vam se na kraju ovog izazova novostečene navike nametnu i u vašem svakodnevnom životu.

Cilj ovog izazova je smanjenje potrošnje plastike, no isto tako njime se utječe na proizvođače kako bi se plastično onečišćenje smanjilo na izvoru – smanjenjem proizvodnje i korištenja plastičnih materijala te njihovom zamjenom održivim alternativama. Doista, u udruzi No plastic in my sea ističu kako se samo u Francuskoj 2017. godine proizvodnja plastike povećala za 7,8 %.

Prošle godine u izazovu je sudjelovalo preko 80.000 ljudi koji su svoje aktivnosti dijelili na društvenim mrežama. Ove godine očekuje se daleko veći broj sudionika koji će svoja zelena uvjerenja dijeliti uz ključnu riječ #NoPlasticChallenge na Twitteru i Facebooku te na ostalim društvenim mrežama. U izazov možete uključiti vaše prijatelje i kolege, kao i tijela uprave te institucije u vašoj lokalnoj zajednici.

Po svršetku izazova, na Svjetski dan oceana 8. juna, očekuje se objava najnovijeg izvještaja o zdravlju svjetskih mora i oceana, kao i o aktivnostima na sprječavanju njihovog onečišćenja plastičnim otpadom.

Uključite se već danas u borbu protiv onečišćenja plastičnim otpadom te među vašim prijateljima i na društvenim mrežama širite svijest o značaju i potrebi očuvanja naših mora i oceana.

Najčitanije