13 C
Kotor

Slušaj online radio

Norveška policija na naftne i plinske platforme postavlja detektore dronova, Šveđani zatvorili područje Baltičkog mora

Naftna platforma Foto: Wikimedia Commons

Norveška policija je na naftne i plinske platforme u moru počela postavljati sisteme za otkrivanje dronova da bi istražila nedavne dojave o kršenju sigurnosti u tom području, objavio je u utorak list VG, dodajući da se takav potez poduzima u sklopu širih mjera čija je svrha pojačati sigurnost nakon prošlotjednog oštećenja plinovoda Sjeverni tok.

Naftne su tvrtke posljednjih tjedana u više navrata izvijestile o povećanom broju neidentificiranih dronova, a norveška Uprava za sigurnost nafte (PSA) 26. rujna je upozorila na rizik od nesreća, pa čak i namjernih napada, prenosi GeopolitikaNews.

Benedicte Bjoernland, voditeljica norveške policijske uprave, rekla je za VG da su senzori raspoređeni kako bi identificirali sve ilegalne dronove i također kao sredstvo odvraćanja od bilo koga tko ih uopće želi koristiti.

Ravnateljstvo policije odbilo je reći koliko je od više od 90 norveških naftnih i plinskih polja bilo opremljeno detektorima. “Ne želimo vam reći više o ovome jer ne želimo otkriti svoje kapacitete potencijalnim protivnicima”, rekao je Reutersu u izjavi poslanoj e-mailom Tone Vangen, voditelj odjela policije za hitne slučajeve.

Norveška, prvi europski dobavljač plina i veliki svjetski proizvođač nafte, prošli je tjedan poslala pripadnike svoje mornarice i zračnih snaga u patrolu naftnim poljima na morskim i kopnenim terminalima nakon curenja iz Sjevernog toka. Mnoge zemlje smatraju da je riječ o sabotaži. Vlasti u Oslu u petak su izvijestile da će im u patrolama na moru pomoći Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Francuska.

Na nekoliko mjesta plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 dana 26. septembraa zamijećene su rupe iz kojih se u Baltičko more blizu obala Danske i Švedske iscurio plin. Seizmolozi su u tome području zabilježili eksplozije, a policija u nekoliko zemalja pokrenula je istragu.

U subotu je norveški premijer posjetio offshore platformu kako bi smanjio zabrinutost među radnicima – zbog curenja plina i zbog toga što su ugledali dronove. Norveška vlada je objavila da nema saznanja o bilo kakvim specifičnim prijetnjama.

U susjednoj Danskoj, policija je za vrijeme vikenda primila izvještaj o aktivnostima dronova blizu plinskog polja Roar u Sjevernom moru, rekao je u utorak glasnogovornik policije. Polje Roar se nalazi pokraj najvećega plinskog polja u Danskoj, Tyra, a obama upravlja francuska energetska tvrtka TotalEnergies.

Švedski tužitelj zadužen za istragu o curenju plinovoda u Baltičkom moru rekao je u utorak da je naredio zatvaranje tog područja dok provodi preliminarnu istragu o “sumnji na grubu sabotažu”.

– Razumijem veliki interes javnosti, ali nalazimo se na početku preliminarne istrage i stoga ne mogu ulaziti u detalje o tome koje istražne mjere poduzimamo – izjavio je tužitelj Mats Ljungqvist, prenosi Morski.hr.

Švedska obalna straža priopćila je da je brodovima, roniocima, ribarskim plovilima i podmornicama, među ostalim, zabranjeno približavanje u krugu od 9,3 kilometra od mjesta dvaju curenja u blizini Švedske, prenosi ABC.

Najčitanije