33 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova atrakcija u Herceg Novom: Sjećanje na čuvenog Ćira živi u vagonu u Zelenici

Vagon – Zelenika – foto DAN

Zahvaljujući NVO “Sinergija”, koja je pet godina radila na revitalizaciji vagona, skupa sa Josipom Veberom, vlasnikom vagona i članom Udruženja ljubitelja željeznice iz Pančeva, lani je vagon izmješten iz Igala u Zeleniku, a odnedavno je smješten u neposrednoj blizini nekadašnje željezničke stanice i kao ugostiteljski objekat “priča” priče o čuvenom vozu Ćiru.

U narednom periodu, kako pojašnjava arhitekta Vuk Čvoro, predsjednik pomenute NVO i zakupac vagona, ovaj će prostor postati interaktivan i namijenjen turističkim i kulturnim poslenicima. Vagon će prvenstveno zadovoljiti ugostiteljske potrebe, zbog uloženih sredstava, ali cilj je da u narednom periodu, u saradnji sa predstavnicima turističke privrede, dobije i drugu namjenu.

Čvoro naglašava da je predsjednik opštine Stevan Katić podržao projekat i omogućio da vagon bude smješten na sadašnjoj lokaciji.

– Ova je lokacija bila sasvim logična, jer je nedaleko od željezničke stanice Zelenika, koja je bila početna stanica pruge Zelenika-Uskoplje-Hum i dalje prema Sarajevu – objašnjava Čvoro.

Nakon uređenja vagona, uslijediće uređenje njegove okoline.

– Terasi ćemo dodati nadstrešnicu, kao što je predviđeno idejnim rješenjem i glavnim projektom. Imamo još dosta ideja. Enterijeru nedostaju određene fotografije. To je u izradi i pripremi, jer je ovo osjetljiva tema. Nije lako izabrati pored tolikog broja fotografija voza Ćira, raznih stanica i ljudi – kazao je Čvoro.

Da bi vagon oživjeli, članovi NVO su morali osmisliti novu namjenu za njega, koja nije samo spomeničnog tipa već je i ekonomski održiva, odnosno pružiti mu namjenu koja će nakon sanacije vagona moći da isplati uložena sredstva i pomogne da vagon ne bude ponovo izložen destruktivnosti vandala kao kada je bio smješten u Igalu.

– Pošto se vlasnici zemlje u Igalu, na kojoj će se vagon još kratko zadržati, nisu slagali da se on revitalizuje na ovaj način, kroz saradnju sa lokalnom upravom izabrana je ova lokacija u Zelenici. Ovim projektom NVO “Sinergija” se nadovezuje na već realizovani projekat sanacije nekadašnjeg željezničkog tunela između Meljina i Zelenike i asfaltiranja pješačko- biciklističke staze na trasi nekadašnje pruge kroz tunel i u njegovoj neposrednoj blizini koji su realizovale Opština Herceg Novi i Agencija za izgradnju i razvoj grada Herceg Novog –  objasnio je Čvoro.

Izvor:Dan

Najčitanije