21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova pomorska veza između luke Trst i Egipta

Luka Trst

U tršćanskoj luci sklopljen je sporazum o novoj pomorskoj vezi s Egiptom, točnije s lukom Dumyat na ušću Nila, prenosi SEEbiz.

Dogovori su sklopljeni i prije pandemije, a kriza u Crvenom moru potaknula je partnere na potpisivanje carinskih i prometnih sporazuma koji će olakšati trgovinu ne samo između dviju zemalja, već i među kontinentima, uvjereni su potpisnici.

Od jeseni kreće veza između Trsta i Dumyata. Jednom tjedno u luku će stizati trajekt s kamionima koji će prevoziti uglavnom prehrambene proizvode. Nova brodska linija bit će predstavljena na sajmu logistike u Berlinu u veljači, jer je ciljno tržište srednja i istočna Europa. To je strateški korak, kaže direktor tršćanske luke Zeno D’Agostino, osvrćući se na uvjerenje da će Mediteran doživjeti industrijski rast, navodi SEEbiz.

“Turska je već spremna za ovu vrstu ulaganja. Egipat i Maroko su zemlje s velikim razvojnim potencijalom. Riječ je o procesima zbližavanja ili skraćivanja dugih logističkih i gospodarskih veza. Mi se za to pripremamo”, rekao je D’Agostino.

Krhkost globalne ekonomije već je pokazala pandemija, podsjeća prvi čovjek tršćanske luke i dodaje da je dugogodišnja povezanost s Turskom zaživjela upravo tijekom rata na Balkanu. Vezu s Egiptom vodit će tršćanska tvrtka Samer & Co, inače u vlasništvu danske tvrtke.

“Egipat nema mnogo cestovnih prijevoznika, pa će ova bilateralna veza biti izvanredna prilika i za talijanske prijevoznike”, istaknuo je D’Agostino.

Iz Italije bi u Egipat trebali putovati hrana, farmaceutski i tekstilni proizvodi. Sljedeći korak bit će sklapanje suradnje s marokanskom lukom Tangier, najavljeno je u Trstu.

Najčitanije