18 C
Kotor

Slušaj online radio

Uprava Sueskog kanala razmatra nove radove na proširenju

Suecki kanal – Foto: gCaptain

Egipat razmatra mogućnost novih radova na proširenju Sueskog kanala kako bi omogućio tranzit više brodova i smanjio rizik zastoja, rekao je upravitelj Osama Rabbie.

Uprava trenutno uređuje dodatnih 10 kilometara kanala za dvosmjerni promet i proširuje i produbljuje još 30 kilometara ključnog plovnog puta koji povezuje Europu i Aziju.

Odluka o radovima donesena je prije dvije godine, nakon nasukavanja ogromnog kontejnerskog broda Ever Given koje je u 2021. zaustavilo promet na šest dana.

U ponedjeljak predsjednik uprave najavio je nove radove na proširivanju kanala.

Početna istraživanja o dodatnom proširenju trajala bi oko 16 mjeseci, a uključivala bi studije o izvedivosti, utjecaju na okoliš i inženjering, te istraživanje tla i jaružanje, rekao je.

Projekt mora odobriti vlada, a financirala bi ga uprava kanala iz investicijskog proračuna kako bi se izbjeglo dodatno opterećenje državnog proračuna, stoji u priopćenju.

Kanal bi nakon proširenja mogao biti konkurentniji i primiti više, i to većih, brodova, naglasio je predsjednik uprave.

Najava novih radova vremenski se poklopila s učestalim napadima jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru. Pokret traži obustavu izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

SAD i Britanija odgovorili su napadima na Jemen, a Ansar Allah uvrstio je na popis meta i američke i britanske brodove. Logističke kompanije šalju pak brodove zaobilaznom rutom oko Rta dobre nade.

Sueski kanal ključni je izvor deviznih prihoda za zaduženi Egipat, koji je prema nekim procjenama na proširenje kanala utrošio 8,2 milijarde dolara. Prihod od tranzita dosegnuo je u financijskoj godini koja je završila u lipnju 2023. rekordne 9,4 milijarde dolara.

Na početku 2024. pao je zbog krize u Crvenom moru za 40 posto.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije