20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova protestna šetnja vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske u Tivtu

Sa litije

Par stotina vjernika Mitropolicije crnogorsko primorske večeras je ponovno prošetalo ulicama Tivta u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti koga oni smatraju diskriminatorskim prem Srpskoj pravoslavnoj crkvi i usmjerenim na otimanje njene imovine.

Nakon molebama kojeg je u crkvi Svetog Save slušio tivatski paroh, otac Petar Petrović vjernici su, noseći krst i zastavu MCP, ali i veliki transparent na kome je pisalo „Mi smo vojska patrijarha Pavla – Boka ne da svetinje“, u litiji prošetali tivaskim  ulicama i došli do zgrade Opštine gdje su se zaustavili. Tu im se u ime organizatora, obratio Slobodan Bulajić koji je kazao da su se okupili na molebanu „da branimo našu Crkvu, Ostrog i Cetinja, grobove naših predaka i sve naše svetinje.“

„Milo Đukanović, posljednji evropski diktator koji je iz male Crne Gore izvukao toliko bogatstvo da se prema pisnaju engleskog Independenta, svrstao među najvogatihjih 20 državnika u svijetu. Pošto je ekonomski uništio mogu tako reći, zemaljsku Crnu Goru, posegnuo je i ka nebesima, ali ne da se pokaje, nego da uništi onu duhovnu, vječnu Crnu Goru, Crnu Goru Petrovića i Marka Miljanova, koju naravno, uništiti ne može. On hoće da uništi naše duhovno biće, naše duhovno pamćenje i našu vezu sa precima, da bi nas pretvorio u bezličnu masu bez imena i pamćenja koju može lako kontrolisati- takozvane Montenegrine, koji se odriču i stide svojih predaka, mijenjajući im i natpise na nadgrobnim spomenicima“- kazao je Bulajić dodajući da „oni koji su prodali sve što se prodati moglo, kada više nema šta da prodaju krenuli su da krčme i crkveno.“

Bulajić je poručio da vjernici MCP sada moraju čuvati mir, bratsku slogu i ljubav.

„Ionako nas je malo, Srba i Crnogoraca i naše braće rimokatolika i muslimana – svega 700 hiljada, a još žele da nas zavade da bi tako što više vladali. Mi ne smijemo nikoga mrziti jer je mržnja od đavola, a ljubav od Boga. Ako ne mrzimo, nego volimo, ako smo smireni pred Bogom, postojani u trpljenju ovog bezakonja i istovremeno tvrdi i odlučni do kraja da uz božiju pomoć da odbranimo naše svetinje, tada će nam budite sigurni u to, Bog i Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski pomoći da neizostavno odbranimo našu Crkvu i naše svetinje“- istakao je Bulajić dodajući da Đukanović i DPS imaju „plan kako da preotmu naše svetinje, pa naša Crkva mora biti odlučna u odbrani i da pored pokajanja, molebana i molitve, mora pod hitno napraviti plan odbrane naših crkava i manastira“.

Skup koji je obezbjeđivalo dvadesetak policajaca, protekao je bez incidenata, a vjernici su se na kraju litije mirno razišli.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije