29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove Michelinove zvjezdice stigle u Hrvatsku

Gastro vodič Michelin

Prvi hrvatski restoran koji nosi dvije Michelinove zvjezdice je Restoran Agli Amici iz Rovinja, a uz njega deset restorana nosi jednu Michelinovu zvjezdicu, izvijestila je u srijedu Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u povodu nove Michelinove selekcije za Hrvatsku.

Michelinove zvjezdice su prestižne, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.

Michelin je danas izvijestio o najnovijoj selekciji za Hrvatsku u sklopu koje se novim zvjezdicama mogu pohvaliti restorani Agli Agmici iz Rovinja, koji od danas nosi dvije zvjezdice te restoran Dubravkin put iz Zagreba koji je dobio jednu zvjezdicu, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko) uspješno zadržali svoje zvjezdice.

Na listu Bib Gourmand Michelin je dodatno uvrstio restoran Fakin iz Legrada pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 11 restorana s tom Michelinovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Oznaku Michelin Green Star uspješno su zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Ta oznaka dodjeljuje se restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.

Nove oznake su rezultat tajnog obilaska hrvatskih restorana profesionalnih Michelinovih inspektora.

“Novi Michelinov vodič ponovna je potvrda izvrsnosti hrvatske gastronomije, koja je zahvaljujući kreativnosti i strasti hrvatskih chefova već priznata u svijetu što potvrđuje i najnovija odluka Svjetske turističke organizacije, koja je našeg chefa Rudija Štefana proglasila globalnim ambasadorom za gastronomski turizam. Raznolikost ponude, autohtoni sastojci te bogatstvo interpretacije hrvatskih jela, dodatan su motiv i dolaska mnogim turistima, a razvoj eno i gastro turizma prepoznat je i u našim strateškim dokumentima”,  izjavio je ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Čestitao je svima koji su ove godine uvršteni u Michelinov svjetski relevantan gastronomski vodič. Vjeruje kako će iz godine u godinu sve više naših restorana pronaći svoje mjesto u njemu.

“Hrvatska je danas vrlo dobro prepoznata kao kvalitetna i atraktivna destinacija, a Michelinove oznake predstavljaju potvrdu izvrsnosti hrvatske gastronomije i umijeća naših chefova koji svojim radom i trudom doprinose zadovoljstvu naših gostiju. Kao destinacija želimo pratiti trendove izvrsnosti, a da se imamo čime pohvaliti dokazuje i ova selekcija Michelina koji uvelike doprinosi promociji naše zemlje kao kvalitetne i prestižne gastronomske destinacije”, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Kaže kako će HTZ znati iskoristiti činjenicu da Hrvatska ima 93 restorana nositelja neke od oznaka.

Izvor:Hina

Najčitanije