8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove mjere – Zabranjen rad ugostiteljskih objekata u još šest opština

Kotor – koronavirus foto Boka News

U Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru biće zabranjen rad ugostiteljskih objekata, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić, na konferenciji za medije.

Bajić je pojasnio da se zabrana rada odnosi na ugostiteljske objekte, restorane, kafiće, objekte u hotelima osim za goste hotela.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je zabilježen u posljednjoj sedmici porast broja novooboljelih, ali i testiranih. Odnos među testiranih i boljelim je, kako dodaje, od 25 i do 30 odsto.

“Kao što vidimo nivo obolijevanja je u porastu”, kazao je Galić i dodao da je u posljednjoj sedmici prosječan broj oboljelih je 528, a sedmicu prije je bio 510.

Najavio je i mogućnost pooštravanja mjera, u susret turističkoj sezoni.

Novi soj je duže prisutan u Crnoj Gori

Galić je kazao da sigurno u Crnoj Gori ima i više od sedam potvrđenih slučajeva novog soja korona virusa.

“Utvrdili smo i da te osobe nemaju vezu sa putovanjima”, kazao je Galić i dodao da to pokazuje da je novi soj duže prisutan u Crnoj Gori.

“Na taj način se epidemija ubrzava, a samim tim i broj oboljelih, ali i preminulih”, kazao je Galić.

Dodao je i da više neće slati analize sumnjive na novi soj u Njemačku, jer su te usluge skupe, a laboratorija je, kako kaže, zatrpana analizama.

Vakcinacija od naredne sedmice

Već naredne sedmice možemo da očekujemo početak vakcinacije protiv korona virusa u Crnoj Gori, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić.

Na konfrenciji za medije je ponovljeno da danas u Crnu Goru stiže 2.000 doza vakcine, koje su donacija Srbije.

Bajić je rekao da je nacionalna strategija spremna, jasno su precizirane vulnerabilne grupe, a edukaciju je prošlo oko 800 ljekara.

“Imali smo danas sastanka na kojem smo razmatrali dodatne aspekte vakcinacije i čim svi uslovi budu spremni mi ćemo da krenemo. Ja se nadam već naredne nedjelje da možemo da krenemo sa vakcinacijom”, kazao je Bajić.

Direktor IJZ Igor Galić pojasnio je da će 2.000 doza biti dovoljno da isto toliko građana, koji će nakon toga biti revakcinisani sa još 2.000 doza.

Kako je pojašnjeno, prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici i osobe u staračkim domovima zdravlja.

“Pripreme u KCCG su završene i mi smo spremni za imunizaciju naših zaposlenih”, kazala je direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

Najčitanije