9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove mjere: Zaključavanje i u Herceg Novom, trenutno je popunjeno 75,8 odsto bolničkih kapaciteta

Herceg Novi, građani usljed epidemipološke situacije

Po preporuci Instituta za javno zdravlje donijete su nove mjere u cilju sprečavanja širenja korona virusa, pa će od  četvrtka 25. februara pored Budve i Tivta u lockdown-u biti i Herceg Novi, saopšteno je na današnjoj press konferenciji.

Zatvaraju se i ugostiteljski objekti  u Danilovgradu, Tuzima i Baru, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji IJZ. Pored ovoga, nove mjere se odnose i na zabranu organizovanja rekreativnih aktivnosti na otvorenim i javnim mjestima, što se odnosi na zabranu rada panoramskog točka, vrteški, luna parkova…Takođe, zabranjenuje se prodaja kafe za ponijeti.

Za ulazak u Crnu Goru od sutra će biti potreban i PCR test za one koji dolaze i za Luksemburga, Bocvane, San Marina, Slovačke, Bugarske.

I dalje nije obavezan PCR test za dolaske iz Srbije i BiH iako iz tih susjednih država dolazi najveći broj građana u Crnu Goru.

Novim mjerama prepoučuje se rad od kuće, u državnim i privatnim preduzećima.

“Prodaja kafe za ponijeti biće zabranjena. Na automatima, benzinskim pumpama i kafićima. Primijećeno je okupljanje više od četiri osobe, i to može ugrožiti epidemiološku situaciju”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je dodao da ove mjere nijesu protiv građana, već za njih.

“Primijećeno je da veliki broj osoba odlazi iz opština koje su zahvaćene mjerama u druge opštine. Zbog toga smo danas donijeli nove mjere za Tuzi, Danilovgrad i Bar”, rekao je on.

Galić: Epidemiološka situacija složena

“Trenutna epidemiloška situacija je složena, lokalna transmisija je velika, a zdravstveni sisrem je opterećen. Zabrinjava visok broj preminulih tokom ove nedjelje”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje.

Prema njegovim riječima, trenutno je popunjeno 75,8 odsto bolničkih kapaciteta namijenjenih oboleljelima od Kovida-19.

Ipak, došlo je do izvjesnog opadanja epidemije, ali su u pitanju “lagana opadanja”.

“Mjere moraju ostati jednu ili dvije nedjelje”, rekao je Galić.

U Budvi i Tivtu je registrovan pad broja novoljelih, što je rezultat novih mjera.

Besplatna linija za pružanje psihološke podrške

Specijalista medicinske psihologije u KCCG Mina Gazivoda, kazala je da će se besplatne linije za pružanje psihološke podrške i pomoći (1555) od sjutra ponovo biti u funkciji.

Linija će funkcionisati svakog radnog dana od devet do 18 sati radnim danima, odnosno od devet do 15 sati vikendom.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije