26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Novembarska nagrada grada Kotora prof. dr Iliji Laloševiću i posthumno Dušku Bajlu Radeviću

prof. dr Ilija Lalošević- foto Boka News

Na svečanoj sjednici SO Kotor koja je održana danas u crkvi Svetog Duha, dodjeljene su nagrade „21. novembar” koja je ove godine pripala prof. dr Iliji Laloševiću, za angažovanje na proučavanju zaštite prezentacije Kotorske tvrđave, a posebno za njegov lični doprinos u procesu upisa Kotorske tvrđave na Listu svjetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a krajem prošle godine.

Nagrada 21. novembar grada Kotora posthumno je dodijeljena Dušku Bajlu Radeviću, frizeru, edukatoru i umjetničkom direktoru “Revlon professional” za Crnu Goru i čovjeku koji je inspiraciju za svoj poznat i priznat rad pronalazio u bokeljskim i kotorskim legendama.

Prof. dr Ilija Lalošević  se zahvalio Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor koji ga je predložio, žiriju i Opštini Kotor.

„Dugujem zahvalnost i porodici na nesebičnoj podršci prilikom ovog mog višedecenijskog rada i bivšem Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kotor, u kojem sam imao priliku da radim dvadeset godina. Naravno da moj doprinos nebi bio moguć da nije postojala ta institucija koju je dalekovido svojevremeno za potrebe očuvanja kulturne baštine osnovala Opština Kotor, daleke 1979. godine.

Naredne godine navršava se 40 godina i mislim da bi to trebalo adekvatno obilježiti, naučnim skupom koji će rasvijetliti to što je u tom peridu urađeno. Potom je 1991. godine država Crna Gora prepoznajući Zavod kao uzornu instituciju donjela odluku da ona postane državna, i svakako da je ta institucija, koje danas nema, makar u tom samostalnom institucionalnom obliku, dala značajan doprinos na očuvanju svjetske baštine.

Mi smo u tom periodu čak i kada je u pitanju Kotorska tvrđava, s obzirom da se ova nagrada odnosi na nju, stvorili sve potrebne preduslove i organizovali naučne skupove, okrugle stolove, dobili prvu donaciju američkog ambasadora za pilot projekat Kotorske tvrđave, zatim donaciju japanske vlade za nabavku opreme koja nažalost nije nikada upotrebljena za tu tvrđavu, organizovali smo tada arhitektonski biro i građevinsku operativu, koja je mogla da se uhvati u koštac sa toko složenim konzervatorskim zahvatom.

prof. dr Ilija Lalošević- foto Boka News

Danas ta institucija ne postoji i bez pristrasnosti ili srdžbe moram da kažem da je to bila šteta i greška.

U narednom periodu, naročito nakon ovog samostalnog upisa, kao posebnog objekta, Kotorske tvrđave na Listu svjetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a, trebali bi ponovo pokušati vratiti ono što smo izgubili i stvoriti jedno jezgro koje će stručno i naučno u konkretnom smislu dati doprinos očuvanju, zaštiti i prezentaciji Kotorske tvrđave. U to ime se zahvaljujem sa nadom da ćemo smoći snage da očuvamo ono što su nam naši preci ostavili“ – kazao je prof. dr Ilija Lalošević.

Izvor:M.M

Najčitanije