14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi detalji o malverazacijama sa nezakonitim ugovorima o privremenim i povremenim poslovima

Tivat – Centar

Bivši predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac (DPS) sklopio je nezakonite ugovore o privremenim i povremenim poslovima sa svojom prethodnicom na mjestu gradonačelnice, dr Snežanom Matijević (DPS), kao i ranije smijenjenim nekadašnjim direktorom opštinske Direkcije za investicije Peđom Obradovićem (DPS).

Njih dvoje Kusovac je protivno Zakono o državnim službenicima i namještenicima, angažovao na konsultantskim poslovima za potrebe lokalne uprave koju su i Matijevićka i Obradović prethodno bili napustili, i to nakon isteka roka od godinu dana u kojem su kao bivši funkcioneri grada, imali pravo da primaju platu iz opštinskog budžeta u visini one koju su dobijali dok su bili na pozicijama predsjednice Opštine, odnosno direktora Direkcije.

Stoji to pored ostaloga, u zapisniku o izvršenom vanrednom inspekcijskom pregledu u Opštini Tivat a koje je krajem decembra prošle godine, vršilo Odjeljenje upravne inspekcije Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore. „Vijesti“ posjeduju primjerak ovog zapisnika. Inspekcijski pregled obavile su glavna upravna inspektorka mr Jelena Pajković i upravna inspektorka mr Jovana Nišavić, a prisustvovao mu je i Vojislav Nedović, policijski službenik Specijalnog policijskog odjeljenja Uprave policije koje djeluje pri Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT). Inspekcijski nadzor je sproveden po nalogu SDT-a koje istražuje postupanje bivšeg rukovodstva Opštine Tivat u sklapanju nezakonitih ugovora o privremenim i povremenim poslovima, odnosno ugovora o djelu, kako bi se u organima Opštine Tivat mimo propisa, zapošljavali kadrovi bliski partijama bivše vladajuće tivatske koalicije DPS-SD-HGI. Osim oga, SDT bivše tivatske čelnhike iz kolacije DPS-SD-HGUI istražuje i u još nekoliko kontroverznih slučajeva poput „zaboravljanja“ skoro 2 miliona eura gradskog novca u stečajem pogođenoj Atlas banci, te plaćanja stranačkih računa DPS-a novcem iz gradske kase Tivta.

Među ukupno 88 ljudi iz Tivta, Kotora, Herceg Novog i Budve sa kojima su Matijevićka koja je bila gradonačelnica od 2016. do 2018. i Kusovac koji je na poziciji predsjednika Opštine bio 2018.-2020., sklapali kontroverzne ugovore o privremenim i povremenim poslovima, su i sama Matijevićka i Obradović koga je upravo ona smijenila sa mjesta direktora opštinske Direkcije za investicije početkom marta 2018.

Matijevićka je početkom jula 2018. pod pritiskom svoje partije jer nije željela da potpiše kontroverzni ugovor o oprostu Porto Montenegru duga za komunalije od 5,6 miliona eura, podnijela ostavku na mjesto predsjednice Opštine. Po zakonu, ona je narednih godinu dana iz gradskog budžeta primala platu u visini svije posljednje gradonačelničke zarade iz juna mjeseca 2018. Čim je taj period istekao, Matijevićka je sa tadašnjim predsjednikom Opštine Tivat Siniđom Kusovcem koji ju je u ljeto 2018. naslijedio na čelu grada, 12.jula 2019. potpisala ugovor o privremenim i povremenim poslovuima. Po tom ugovoru bivša gradonačelnica se obavezala da će za Opštinu Tivat kao naručioca posla, pružati „konsultantske usluge u oblasti promocije strateških cijeva i razvojnih prijekata za potrebe Opštine Tivat, te izradu strategija projekata i programa u cilju unapređenja kvaliteta rada“.Ugovor je sklopljen za period od 6.jula do 6.novembra 2019, a Opština Tivat se obavezala da po njemu, bivšoj gradonačelnici isplaćuje naknadu u neto iznosu od 1.300 eura mjesečno. Kusovac i Matijevička potom 19.decembra potpisuju aneks ovog ugovora kojim je njegovo važenje produženo do 31.decembra 2019. Matijevičk je inače, tadašnja DPS-SD-HGI većina u SO Tivat krajem decembra imenovala za v.d. direktoricu novoformirane opštinske JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju, čime je ona opet dobila redovno radno angažovanje u lokalnoj upravi i direktorsku platu od 1.260 eura – jednaku onoj koju je primala kao gradonačelnica. Matijevićka u imovinskom kartonu za 2019. nije Agenciji za spriječavanje korupcije prijavila naknadu od 1.300 eura koju je primala od jula do kraja decembra te godine po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima koji je potpisala sa Kusovcem.

„Zaključeni ugovor o privremenim i povremenim poslovima ima karakter ugovora o konsultanstkim usugama. Pregledom zaključenog ugoviora dalo se utvrditi da u ugovoru nije navedeno ko je dužan za nadzor i kontrolu prilikom obavljanja aktivnosti i poslova od strane izvršioca – konsultanta. Ugovor ne prati dokumentacija kao dokaz da je rezultat pruženih usluga usvojena strategija/izrađen projekat za unapređenje kvaliteta rada, što bi bio valjan pravni osnov za isplatu ugovorene naknade.“- piše u izvještaju o inspekcijskom nadzoru Upravne inspekcije koji „Vijesti“ posjeduju.

Što se Obradovića tiče, ubrzo nakon što je i njemu istekao period od godinu dana nakon smjene, a u kojem je dobijao platu iz opštinskog budžeta, Kusovac je i sa bivšim direktorom Direkcije za investicije 16.maja 2019. sklopio ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Po tom aranžmanu Obradović se obavezao da će „za naručioca- Opštinu Tivat pružati pravnu podršku u sporovima većih vrijednosti koje Opština Tivat vodi pred sudovima“. Ugovor je sklopljen sa rokom važenja od 16.maja do 16.septembra 2019., a  Opština se obavezala da Obradoviću isplaćuje mjesečniu naknadu u neto iznosu od 700 eura.

Aneksom od 9.avgusta ovaj ugovor je promijenjen u dijelu opisa posla za kojeg je angažovan bivši direktor Direkcije za investicije, pa je propisano da se od tada Obradović obavezuje da će Opštini „pružati usluge koordinacije aktivnosti na izgradnji glavnog bulevara u Opštini Tivat“. Novim aneksom sklopljenim 13.septembra, važenje ovog ugovora o produšeno je do 16.decembra 2019., da bi mjesec dana kasnije, 16.januara 2020. Kusovac i Obradović potpisali novi ugovor o privremenim i povremenim poslovima sa rokom važenja do 1.maja 2020. Njime se se bivši direktor Direkcije za investicije obavezao da će i daljje „kordinisati aktivnosti na realizaciji izgradnje glavnog bulevara u Opštini Tivat“. Ovaj ugovor po kome je Obradović i daljje primao mjesečno naknadu od 700 eura neto iz budžeta grada, aneksom od 2.marta 2020. je prestao da važi.

U periodu ovakvog „privremenog i povremenog“ radnog angažovanja Obradovića, Opština Tivat je od glavnog bulevara uspjela da napravi samo tri kružna toka od čega jedan – onaj na Seljanovu, mimo važeće planske dokumentacije. Zanimljivo je da je upravo Obradović na sjednici SO Tivat u januaru 2018. kao tada direktor Direkcije za investicije u punom kapacitetu, izjavio da osim kružnih tokova u Kukuljini i kod zgrade stare Opštine, ne postoje planske pretpostavke za gradnju još jednog kružnog toka na Seljanovu, ali je i taj objekat u međuvremenu ipak napravljen na izričito Kusovčevo insistiranje.

Analizorajući ugovore koje je Kusovac sklapao tokom 2019. i 2020. sa Obradovićem, upravne inspektorke su konstatovale da je on njima angažovan na poslovima „iz djelokruga rada Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, koji su utvrđeni Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta…. , pa zaključenje ugovora nije u skladu sa odredbama članova 38-52 Zakona o državnim slupbenicima i namještenicima, to jest radno mjesto nije popunjeno u skladu sa zakonom.“

Kao i u slučaju Matijevićke, i kod ugovora o privremenom i povremenom angažovanju Obradovića, Upravna isnpekcija je konstatovala da „obaveze poslenika tj. angažovanog lica nijesu jasno i prevcizno definisane, kao i da u ugovoru nije navedeno ko je dužan za nadzor i kontrolu prilikom obavljenja aktivnosti i poslova od strane izvršioca posla.“

„Angažovano lice (Obradović- prim.aut.) nije podnosilo izvještaje o izvršenim poslovima (aktivnostim), tako da se inspekcijskim pregledom nije moglo utvrditi da li je imenovani obavljao aktivnosti u skladu sa zaključenim ugovorom. Takođe, lica koja su pretpostavljena angažovanim licima niesu dostavljala izvještaje ovlašćenim licima u organu o stepenu realizacije ugovorenih poslova što je bio osnov za ispletu naknade.“- stoji u zapisniku uz napomenu da se u spisima ovog predmeta „ne nalazi dokaz da li se angažovano lice nalazilo na evidenciji Zavoda za zapošljavanje“.

Izvor:S.L.

Najčitanije