24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi dvobroj Hrvatskog glasnika izašao iz štampe

Hrvatski glasnik

Iz štampe je izašao dvobroj Hrvatskog glasnika 190/191, koji na više od stotinu stranica donosi presjek najzanimljivijih događaja iz društvenog i političkog života Republike Hrvatske i Crne Gore.

Glasilo Hrvata Crne Gore objavljuje ekskluzivni intervju s prof. dr. sc. Vandom Babić Galić, posebnom savjetnicom hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova, koja govori o položaju ovdašnjeg hrvatskog naroda, te otvorenim pitanjima koja opterećuju dobrosusjedske odnose Crne Gore i Hrvatske.

Za ovo izdanje Hrvatskog glasnika govori i prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, poznati hrvatski istoričar književnosti, koji je sa još jednim zaljubljenikom u Boku kotorsku, dr. sc. Domagojem Vidovićem, jezikoslovcem i onomastičarom, te prof. dr. sc. Viktorijom Franić Tomić, učestvovao u pripremi „Budvanske pjesmarice“, za koju se u stručnim krugovima kaže da predstavlja „Bašćansku ploču bokeljskih Hrvata“.

Na stranicama posvećenim kulturi može se saznati o naučnom otkrivanju razloga zbog kojih je glagoljica tako dugo u upotrebi u Boki kotorskoj i o novoosnovanom festivalu starije duhovne muzike, koji nam je predstavio don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije.

Posebna pažnja posvećena je proslavama blagdana bokeljskih svetaca, a predstavljen je i dio bogate duhovne i tradicionalne riznice Boke kotorske, kao i znameniti Hrvati nekadašnje Budve. Uz nezaobilazne crtice o zalivskoj pomorskoj prošlosti, najavljeni su predstojeći najznačajniji kulturni događaji u Hrvatskoj.

Urednik Hrvatskog glasnika je Nikola Dončić.

Štampanje časopisa pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i Marko Franović, hrvatski dobrotvor iz Australije.

Najčitanije