13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi grb i zastava Opštine Herceg Novi

Novi grb Opstine HN

Izgled novih simbola Opštine Herceg Novi utvrdili su na današnjem zasijedanju odbornici Skupštine opštine Herceg Novi, usvajanjem Odluke o izmjeni i dopuni Statuta Opštine Herceg Novi, a nakon usaglašavanja oblika i sadržine grba sa Ministarstvom kulture Crne Gore. Autor predloga gradskih simbola je arhitekta, konzervator i heraldičar, Novljanin Srđan Marlović.

Svečani, veliki grb Herceg Novog čine heraldički štit plave tinkture, šarže kula i dva koplja u srebrnom emajlu, muralna kruna sa tri merlona u zlatnom emajlu, čuvari štita grifoni, zlatno emajlirana lenta sa  naličjem u plavoj tinkturi. Srednji nastaju redukovanjem elemenata velikog štita.

– Centralna heraldička figura na štitu je kula koja  predstavlja simbolički kontinuitet sa gradskim pečatom usvojenim 1883. godine na kome je prikazana sat kula, Tora, glavna gradska kapija u tadašnjem izgledu, a koja je uz izvjesne modifikacije tokom 30ih, 70ih i 80ih godina 20. vijeka opstala kao nosilac vizuelnog identiteta Herceg Novog. Kula na grbu sada predstavlja sublimat svih prethodnih stilizacija, a srebrna boja kojom je definisana označava čistotu, iskrenost, mudrost i mir apostrofirajući ih kao vrhunske municipalne vrednosti, objasnio je ranije autor Srđan Marlović.

Zastava Opstine HN

Zlatna boja muralne krune govori o podatku da je Herceg Novi osnovao kralj. Grifoni, čuvari štita inspirisani su najstarijim sačuvanim prikazima heraldičkih figura grifona pronađenim u crkvi Sv. Stefana na Sušćepanu, koji su kulturno dobro od nacionalnog značaja.

 Grifoni imaju ogrlice sa godinama hercegnovskih počasti – 1382. (godina osnivanja grada) i 1718. godina osnivanja Topaljske komunitadi i sticanja autonomije i prava na nezavisnu upravu u sklopu Mletačke republike koju drugi gradovi na našoj obali nisu imali.

Izvor:Radio HN
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije