16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi ministar, isti zahtjev – zaštita Školja

Budva – Sveti Nikola

Nakon što od dojučerašnjeg ministra Ratka Mitrovića ni nakon pola godine nije dobio nikakav odgovor, pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović zatražio je od novoimenovane ministarke ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović da taj resor pokrene postupak kako bi ostrvo Sveti Nikola sa Tunjom dobilo status parka prirode i na njemu zabranila gradnja.

Školj, kako ga zovu Budvani, odavno je napadnut divljom gradnjom na dijelu od 37 hiljada kvadrata zemljišta, u vlasništvu kompanije “Global TS Momntenegro” nekadašnjeg tajlandskog premijera i milijardera Taksina Šinavatre.

Planom posebne namjene za obalno područje, na ostrvu je predviđena gradnja marine sa 50 vezova i hotela sa 750 ležaja.

Zenović je izričit da ministarka predloži Vladi da donese moratorijum na gradnju na ostrvu, odnosno izbriše ono što je Planom na njemu ucrtano.

”Obraćam se zahtjevom da na osnovu člana 28, stav 1 i stav 2 Zakona o zaštiti prirode pokrenete postupak za izradu stručne studije za zaštitu ostrva Sveti Nikola (Školj) sa Tunjom, koja čini sastavni dio ostrva kao park prirode. Naime, na svega kilometar od budvanskog Starog grada nalazi se najveće ostrvo na Južnom Jadranu… Ostrvo se prostire na 47 hektara, od čega 90 odsto površine čine šume 4. kategorije, dok ostrvo okružuju plaže u dužini od više od 840 metara. Ostrvo obiluje bogatom florom i faunom, predstavlja pravi raj za ptice i sitnu divljač, a 60-ih godina prošlog vijeka su bila dovedena dva para jelena lopatara sa ostrva Brioni, koji su predstavljali svojevrsnu atrakciju”, naveo je Zenović u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Ocijenio je i da ostrvo predstavlja turističku atrakciju Budve i Crne Gore, kao jedno od omiljenih kupališta decenijama.

”Vjerujem da su vam ove činjenice, ili barem veći dio njih, dobro poznati i da ste kao resorna ministarka dobro upoznati sa prirodnom ljepotom i značajem ovog ostrva. Sekretarijat za zaštitu imovine izmrđu ostalog ima nadležnost I obavezu da se stara o imovini Opštine Budva, a na ovom lokalitetu Opština i Država Crna Gora raspolažu sa više od 100 hiljada kvadrata zemljišta, dok je preostali dio u vlasništvu mještana, a dio u vlasništvu fizičkih lica koja su na sumnjiv način došla u posjed nepokretnosti sa namjerom da je komercijalizuju i ugroze prirodni ambijent Školja. Naime, Planom posebne namjene za priobalno područje, na ostrvu je predviđena gradnja hotela sa 750 ležaja i marine za 50 plovila”, istakao je Zenović.

Navodi da je tim planskim dokumentom cijela teritorija ostrva šrafirana kao turistička zona, u kojoj će se građevinska područja odrediti detaljnim planom.

”Iz raspoloživih grafičkih skica i teksta Plana ne može se znati na kom dijelu će se graditi i na čijim parcelama i na osnovu kojih urbanističkih parametara. Ne moram da vam pojašnjavam da bi eventualna realizacija ove planirane namjene na ostrvu potpuno ugrozila ambijent i floru i faunu i prepoznatljivi ambijent i izgled ostrva, kao i da bi eventualna izgradnja marine poremetila kretanje morskih struja i nanošenje pijeska na Slovensku i Bečićku plažu, što bi u krajnjem vodilo postepenom nestanku ovih plaža”.

Pozvao je ministarku da, u skladu sa svojim nadležnostima, predloži Vladi stavljanje moratorijuma na gradnju na ostrvu, odnosno brisanje planirane gradnje iz Plana posebne namjene za obalno područje.

Podsjetio je da je u proteklih nekoliko decenija Školj doživio devastaciju naplenskom gradnjom.

”Spojen je Školj sa takozvanim Školjićem i smatramo da je sazrelo vrijeme da se… zaštiti od dalje devastacije i dobije adekvatan režim zaštite. Koristim priliku da predložim i da cijela takozvana budvanska školjka, odnosno potez od poluostrva Zavala, preko Slovenske plaže, Luke Budva, do Staroga grada, sa ostrvom, dobije određeni režim i stepen zaštite, u skladu sa zakonom o zaštiti prirode, kako bismo svi zajedno dali doprinos da se bar preostali dio ove atraktivne lokacije zaštiti od dalje devastacije i propadanja, što je rezultat katastrofalnog planiranja prostora i drugih vidova ‘dvljanja’ u prostoru”, naveo je Zenović i podsjetio da se u oktobru prošle godine se istim zahtjevom obratio tadašnjem ministru Mitroviću, ali da nisu dobili nikakav odgovor, uz “uvjerenje da to ponovo neće biti slučaj”.

Od Đorđevića i Subotića, do Šinavatre

Najatraktivniji dio ostrva, kompleks od 37 hiljada kvadrata, više puta je mijenja vlasnike u proteklih dvije decenije.

Šinavatrina kompanija zaključila je u aprilu 2017. kupoprodajni ugovor sa podgoričkom firmom “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik.

Šinavatra je dio najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Zatekao je gotovo hiljadu kvadrata betonskih građevina, koje su izgrađene bez dozvole. Gradio ih je prethodni vlasnik – beogradski biznismen, nekadašnji funkcioner JUL-a Nenad Đorđević, koji je 2007. prodao atraktivnu nekretninu Subotiću za 20 miliona eura. Tada je naveo da je to učinio zbog opstrukcije državnih organa, koji mu nijesu omogućili da realizuje ambiciozne planove.

Subotić je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke biznismena Aca Đukanovića, brata aktuelnog predsjednika DPS-a i države Mila Đukanovića. Mediji su tada spekulisali da je u prodaji posredovao i Miloš Marović, sin tadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je tada bio krivično gonjen u Tajlandu zbog korupcije. Njegov dolazak u Crnu Goru mediji su odavno povezivali sa bliskim vezama sa Đukanovićem.

Godinu nakon što je Šinavatra postao vlasnik dijela ostrva, Skupština Crne Gore usvojila je Prostorni plan posebne namjene kojim je predviđena urbanizacija – gradnja hotela i marine na dijelu Školja u njegovom vlasništvu.

/V.Lajović/

Izvor:Vijesti

Najčitanije