19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi sistem grijanja dvorane Sportskog centra Igalo kroz projekat Wood Key

konferencija za novinare

Sportski centar Igalo dobiće novi, ekološki prihvatljiv i ekonomski isplativiji sistem grijanja dvorane zahvaljujući prekograničnom projektu Wood Key na kojem je partner Opština Herceg Novi, saopšteno je danas na konferenciji za novinare opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Projekat Wood Кey odobren je kao prvorangiran na prioritetnoj osi 2 Drugog poziva prekograničnog IPA programa  Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost za sve partnere je preko 1,11 miliona eura, od čega je budžet za aktivnosti Opštine Herceg Novi nešto više od 186.000 eura.

Tokom realizacije projekta Wood Кey (prev. Jačanje energetskog tržišta drvne biomase kao ključ regionalne energetske tranzicije) biće urađen kompletan sistem toplifikacije sportske dvorane u Igalu, ugradnjom kotlarnice koja radi na biomasu, objasnila je rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Kordić. Kako je istakla, to će omogućiti ekološki efikasniji i jeftiniji način zagrijavanja ovog prostora.

„Ova oblast je izuzetno važna za našu opštinu i cijelu Crnu Goru jer se jedan od bitnih uslova u sklopu pregovora sa Evropskom unijom tiče upravo pitanja ekologije i afirmacije i procentualnog povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije“, kazala je Kordić.

Kordić je dodala da se radi o pionirskom projektu u našoj zemlji, za koji se nada da će ponuditi finansijski i ekonomski prihvatljiv model za uvođenje obnovljivih izvora energije u svakodnevno korišćenje.

„Jedan od ishoda ovog projekta biće i zajednička strategija za razvoj i afirmaciju obnovljivih izvora energije, što je izuzetno važan dokument i osnov za dobijanje sredstava iz nekih budućih projekata“, rekla je Kordić.

Takođe, u okviru projekta će biti održane onlajn radionice o toplanskom preduzetništvu, te predstavljeni primjeri dobre prakse iz Republike Hrvatske koji se tiču obnovljivih izvora energije, odnosno korišćenja ovih izvora za grijanje javnih objekata.

Prisutnim novinarima se u ime Sportskog centra Igalo obratio Savo Morović, a detalji projekta predstavljeni su kroz prezentaciju koju su pripremili Ivan Otović i Emilija Knežević iz Kancelarije za međunarodnu saradnju.

„Zahvalni smo Kancelariji za međunarodnu saradnju na dobro odrađenom poslu, na ovom inovativnom projektu koji je u ekološkom i finansijskom smislu prihvatljiv za Sportski centar. Problem toplifikacije dvorane postoji godinama zbog velikih troškova grijanja na struju, te će ovo biti veoma dobro rješenje za Sportski centar i u budućnosti se nadamo mogućnostima proširenja tog sistema i na hotel i restoran“, poručio je Morović.

Partneri Herceg Novom na projektu koji će biti realizovan tokom naredne dvije godine su Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske  (REGEA) kao vodeći partner, Кarlovačka županija, Regionalna agencija Unsko-sanskog kantona i Grad Bihać.

Vrijedi podsjetiti, Wood Key je jedan od četiri projekta Opštine Herceg Novi koji su odobreni na poslednjem pozivu prekograničnog IPA programa  Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, što je naš grad učinilo najuspješnijim aplikantom na ovom pozivu. Ukupna vrijednost ta četiri projekta je gotovo sedam miliona eura, od čega za Opštinu Herceg Novi nešto manje od dva miliona eura.

Najčitanije