13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opštini Kotor odobren IPA projekat – Razvoj kroz Digitalne Inovativne Hub-ove

Željko Aprcović

Predsjednik Opštine Kotor, Željko Aprcović, potpisao je ugovor za projekat Development through DIHs – Development through Digital Innovative Hubs in Gradiška, Daruvar, Lipik and Kotor (Razvoj kroz Digitalne Inovativne Hub-ove u Gradišci, Daruvaru, Lipiku i Kotoru) koji je odobren za finansiranje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Cilj ovog projekta je da doprinese održivom i konkurentnom ekonomskom i tehnološkom razvoju, stvaranjem efikasnog i djelotvornog poslovnog okruženja zasnovanog na inovacijama, novim tehnologijama, ICT rješenjima u prekograničnom projektnom području. Takođe, doprinosi i jačanju socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja programskog područja primjenom zajedničkih aktivnosti na polju jačanja konkurentnosti i poslovnog okruženja.

Pored toga, omogućiće zajednički razvoj novih prekograničnih poslovnih mreža i novih centara kompetencija (kao što su DIH-ovi) koje preduzetnici zajednički koriste. To, kao vrlo važan element poslova sa spoljnjim okruženjem, može značajno doprinijeti podsticanju preduzetničke aktivnosti i ekonomskom rastu, i stvaranju djelotvornog i efikasnog preduzetničkog poslovnog okruženja. Osnovna svrha realizacije ovog projekta u Opštini Kotor je da doprinese kako jačanju ljudskih kapaciteta, tako i jačanju infrastrukture.

Rezultat projekta je uspostavljanje digitalnog inovativnog HUB-a u Starom gradu, a koji podrazumijeva renoviranje dva radna prostora. U jednom prostoru predviđena je sala za sastanke i edukaciju, kao i Info pult kako bi se novim i već postojećim preduzetnicima pružila
mogućnost da putem „in-house“ edukacija obogate svoje vještine i sposobnosti savremenim znanjima i kako bi imali jedan-na-jedan konsultacije vezane za dostupne vidove finansiranja. Drugi prostor biće laboratorija čija funkcija je povezivanje izrade tradicionalnih umjetničkih rukotvorina sa njihovim inovativnim prezentovanjem. Na ovom poligonu gdje će vladati sinergija tradicije i inovacije organizovaće se i obuke u cilju očuvanja starih vještina.

Predviđeno je i potpuno opremanje HUB-a namještajem i IT opremom. Pored toga, predviđeno je uspostavljanje zajedničke platforme za edukaciju za mala i srednja preduzeća, jer jedino umrežavanje profesionalaca, obrazovnih institucija i preduzetnika može donijeti rezultate u digitalnoj transformaciji na ovom području.

Ukupna vrijednost projekta je 1.487.795,68 EUR, dok je za Opštinu Kotor predviđeno 164.146,31 EUR.

Najčitanije