16 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi Volvox i Leitner izabrani na tenderu za izgradnju žičare Kotor – Lovćen

Žičara – Ilustracija foto: Novi volvox

Kompanije Novi Volvox i Leitner izabrane su na tenderu za izgradnju žičare Kotor – Lovćen, njihova ponuda je bila prvorangirana, objavilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Prema projektu, trasa počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji Kotora, u neposrednoj blizini ulaza u tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen na 1.350 metara nadmorske visine.

Visinska razlika između polazne i krajnje stanice će biti 1316 metara. Žičara će biti dugačka nešto preko 3.900 metara, a imaće 20 stubova. Projektovani kapacite je 1.000 putnika po satu, a vrijeme putovanja je 11 minuta. Žičara će imati 40 gondola u koju može stati deset osoba.

„Sva oprema žičare će biti proizvedena od renomiranog svjetskog proizvođača sistema žičara LEITNER, koji je i jedan od investitora ovog značajnog projekta“, navodi se u saopštenju Novog Volvoxa.

“Projektovane su stanice modernog dizajna i zatvorenog tipa. Gondole su kabine modernog dizajna tipa SigmaDiamond EVO C10 S210PE za 10 putnika. Kabine su projektovane kao komforne jedinice koje mogu da obezbijede lak ulazak i izlazak putnika u stojećem položaju. Sistem upravljanja žičarom je kompletno u vlasništvu Leitner-a, koji je proizvođač opreme.”

Žičara – Ilustracija foto: Novi volvox

Koncesija će trajati 30 godina, a u rok je predviđenja i gradnja samog sistema žičare. Investicija je planirana na 24,2 miliona eura, dodaju iz Novog Volvoxa. Iz kompanije Leitner kažu da vjeruju da će ovaj ambiciozni projekat postati sledećea crnogorska turistička atrakcija i važan korak u izgradnji jake veze između Kotora i Cetinja.

„Vjerujemo da će ovaj ambiciozni projekat postati najuzbudljivija turistička atrakcija Crne Gore i da će biti važan korak u izgradnji čvrste veze između obalnog grada Kotora i istorijskog i kulturnog glavnog grada zemlje, Cetinja. Očekujemo da će se pregovori sa Tenderskim odborom brzo riješiti. Ovo će nam omogućiti da završimo ovaj projekat u kratkom roku, tako da budemo spremni kada se crnogorska turistička industrija reoporavi od trenutne krize. Uvjereni smo u trajnu privlačnost Crne Gore kao turističke destinacije i drago nam je što zajedno sa Novim Volvoxom ulažemo u realizaciju ovog važnog doprinosa budućem rastu zemlje”, izjavio je Martin Leitner, član Odbora LEITNER žičare, nakon posjete lokaciji.

Najčitanije