19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi zaroni otkrit će enigmu oklopnjače ‘Re d’Italia’, potopljene 1866. godine

pronađen sef

Viški koraljar i ronilac Lorenz Marović je na talijanskoj oklopnjači “Re d’Italia”, koja je potopljena u Viškoj bitki 1866. godine, pronašao sef visok nešto više od dva metra, dug oko metar i pol, te dubok 60-ak centimetara, u kojem se po legendi nalazi – blago.

– Prema bajkama i legendama, tamo je bilo ukrcano 250 tisuća talijanskih lira u američkim zlatnim dukatima za otvaranje bankarskog sustava na ovom dijelu Dalmacije. Uskoro će na površinu isplivati je li to istina – kaže Marović.

Dodaje da od Ministarstva kulture traži da mu dopuste još dva zarona da bi neupitno utvrdio da je riječ o sefu.

Zanimljivo je da je “Re d’Italiju” pronašao još prije 13 godina.

– Kada sam 2005. godine Ministarstvu kulture prijavio da sam pronašao moguće dijelove broda iz Viške bitke, umjesto inspektora, koji je poslan na ekoakciju na dubrovačkom području, sutradan je na Vis stigla francuska ekspedicija pod vodstvom šefa našeg Restauratorskog odjela, koji je kasnije postao ministar kulture, a koja ekspedicija je nakon 10 dana objavila isti pronalazak.

Kad je nalaz prijavljen, normalno je da se on zaštiti, te je proglašen kulturnim dobrom. To znači da je do toga brod bilo nemoguće roniti bez odobrenja Ministarstva kulture – veli naš sugovornik.

No, prošle godine su takvu dozvolu dobile grupe ronilaca, a ove godine i svi ronilački centri u Komiži.

– Dobili smo mogućnost obaviti četiri zarona s grupom gostiju koji su sposobni ići na 120 metara dubine, odnosno koji su za to certificirani, imaju opremu, iskustvo i znanje. Obveza je bila da snimimo dio broda i te snimke smo dali Konzervatorskom odjelu radi procjene stanja olupine i dokumentiranja materijala. Pri kraju zadnjeg zarona 19. kolovoza, na krmenom dijelu broda smo naišli na objekt koji potpuno podsjeća na – kasu. Zato sam od Konzervatorskog odjela tražio da nam dopusti još dva zarona.

Jučer je radi toga bio na razgovoru u Konzervatorskom odjelu.

– Prvo će pregledati snimke. Zamisao je da se dopuste zaroni tako da to i daje bude u pratnji ronilačkih centara radi kontrole, no prije bi se s tih olupina, uz pomoć ronilačkih centara i u organizaciji Ministarstva kulture, uklonili predmeti koji su manje veličine da ih netko ne bi otuđio, te bi se izvadio sef.

Evo kako je prije 13 godina pronašao “Re d’Italiju”.

– Kao dugogodišnji koraljar, 2005. godine sam Ministarstvu kulture prezentirao da uz pomoć bočnog sonara mogu pretraživati morsko dno i pronaći moguća kulturna dobra. Na proljeće iste godine sam krenuo u potragu po moru i sedam milja od Visa sam pronašao “Re d’Italiju” i to sam kao lojalni građanin prijavio Ministarstvu. Onda je nastalo ludilo jer je sutradan u višku luku uplovila francuska ekspedicija.

Marović je pokrenuo tužbu da bi ga se proglasilo prvonalaznikom jer mu prema zakonu pripada 10 posto vrijednosti pronađenoga. Na hrvatskom sudu je izgubio, ali bitku nastavlja na europskom sudu.

Kaže da je to jedini slučaj gdje je država stvarala probleme.

– Za primjer, kad sam u studenome 2005. pronašao “SS Zagreb”, parobrod koji je vozio putničku liniju između Trsta i Metkovića, i na isti način to prijavio. Tada je došla ekipa iz Ministarstva kulture koja je zatim u proljeće 2006. godine napravila zaron.
Za kraj dodaje što smatra presudnim u cijelom slučaju.

– Ono što je u ovome slučaju zaista bitno jest da se zaštiti ono što smo našli, da naša djeca o tome mogu pričati, da se po tome snime filmovi…

Najčitanije