17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Novinar Wall Street Journala pritvoren u Rusiji pod sumnjom u špijunažu

Moskva -foto Wikipedija

Ruska sigurnosna služba (FSB) sopštila je u četvrtak da je dopisnik američkog lista Wall Street Journal Evan Gerškovič pritvoren u gradu Ekaterinburgu pod sumnjom u špijunažu, izvijestila je novinska agencija Interfax. Ruski list Kommersant izvijestio je da će Gershkovich biti premješten u Moskvu u Lefortovo, istražni zatvor FSB-a.

Wall Street Journal saopštio je da je “duboko zabrinut” za Gershkovichovu sigurnost i da “snažno poriče optužbe FSB-a i traži hitno oslobađanje našeg pouzdanog i predanog novinara”.

U saopštenju koje je prenio Interfax, FSB je naveo da je “zaustavio ilegalne aktivnosti američkog državljanina Gerškoviča Evana, rođenog 1991., dopisnika moskovske podružnice američkih novina Wall Street Journal, akreditiranog u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, osumnjičenog za špijuniranje za interese američke vlade”. Gerškovič je dobio zadatak “od američke strane” da prikupi podatke o “aktivnostima jednog od poduzeća vojno-obrambenog kompleksa”, stoji u saopštenju, ali se ne navode nikakvi dokazi.

Što s drugim stranim novinarima?

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da Gershkovichove aktivnosti u Jekaterinburgu “nisu povezane s novinarstvom” i da ovo nije prvi put da se strana novinarska uloga koristi kao paravan za druge aktivnosti. Kremlj je objavio da shvaća da je Gershkovich uhvaćen “na djelu”. Drugi novinari koji rade za američku publikaciju u Rusiji mogu ostati na radnom mjestu pod uvjetom da imaju odgovarajuće vjerodajnice i da obavljaju ono što se naziva “normalnom novinarskom aktivnošću”, saopšteno je.

Na ovom je stupnju prerano razgovarati o razmjeni zarobljenika, ustvrdio je u četvrtak zamjenik ruskog šefa diplomacija Sergej Rjabkov o uhapštenom novinaru WSJ-a. Američko veleposlanstvo u Moskvi nije se odmah oglasilo o slučaju.

Wall Street Journal saopštio je da je “duboko zabrinut” za Gershkovichovu sigurnost i da “snažno poriče optužbe FSB-a i traži hitno oslobađanje našeg pouzdanog i predanog novinara”. Američki diplomatski izvor rekao je da veleposlanstvo nije obaviješteno o incidentu i da je zatražio od ruskih vlasti informacije o slučaju.

Stroga cenzura

Rusija je postrožila zakone o cenzuri otkako je poslala desetke hiljada vojnika u Ukrajinu 24. veljače prošle godine u takozvanoj “specijalnoj vojnoj operaciji” i nametnula zatvorske kazne za “diskreditiranje” vojske. Proširena je i definicija državne tajne, posebice u vojnoj sferi.

– Problem je u tome što nedavno ažurirano rusko zakonodavstvo i FSB-ovo tumačenje špijunaže danas dopuštaju zatvaranje svakoga tko je samo zainteresiran za vojne poslove. Odnosno, (svi koji) pišu o ratu protiv Ukrajine, privatnim vojnim tvrtkama, stanju u vojsci, opremljenosti vojnika streljivom, vojnoj taktici i strategiji, rekla je Tatjana Stanovaja, promatračica Kremlja i osnivačica tvrtke R.Politik za političku analizu.

Strani novinari koji izvještavaju o Rusiji izrazili su podršku Gershkovichu na internetu i naveli da je on profesionalni izvjestitelj, a ne špijun, a Human Rights Watch pozvao je na njegovo oslobađanje.

Gershkovich pratio politiku i sukob u Ukrajni

Gershkovich, koji pokriva Rusiju od 2017., radio je za list Moscow Times i novinsku agenciju France Presse prije nego što se pridružio moskovskom uredu Wall Street Journala u siječnju prošle godine. Proteklih mjeseci pokrivao je rusku politiku i sukob u Ukrajini. Prema podacima aplikacije Telegram, Gershkovich je posljednji put bio online u srijedu u 13.28 sati po moskovskom vremenu.

Izvor:Hina

Najčitanije