24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljani i njihovi gosti nemaju mira od nesnosnih mirisa, mještani ukazuju godinama na problem, ali…

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Nemila, Herceg Novi

Neprijatni mirisi (smrad) iz neispravnog sistema za prečišćavanje otpadnih voda širi se duž Meljina, Zelenike, Nemile, ovo je problem koji traje punih šest godina, obećali su da će problem generalno riještit za narednu turističku sezonu…


Rukovodioci Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture i preduzeća Vodovod i kanalizacija održali su danas u Meljinama sastanak sa predstavnicima firme „Edukatorijum“ iz Mađarske, koja je prezentovala projekat rekonstrukcije Postrojenja za otpadne vode.

Sastanku sa predstavnicima mađarske kompanije koji su prezentovali projekat za završetak Postrojenja u Meljinama su prisustvovali i mještani koji proteklih dana trpe neprijatne mirise.

Inženjeri iz Mađarske su na sastanku sa rukovodiocima Vodovoda i Društva su iznijeli rješenja koja bi trajno otklonila nedostatke na Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda sa kojeg se šire nepodnošljivi mirisi na širem području Meljina.

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Herceg Novi Boro Lučić je kazao da je sastanak put ka konačnom rješenju problema:

– Postrojenje je došlo do momenta kada se mora završiti  i popraviti. Kolege iz Mađarske, dvije godine su uključene u rad postrojenja, prate ga. Razradili su scenarije na koji način da se završi i sublimirali u jedan projekat. Na nama je da definišemo stav Opštine Herceg Novi sa stavom Vlade Crne Gore, pošto je to rješenje uključeno kroz Sporazum između vlada Mađarske i Crne Gore. To će biti definitivno rješenje. Kolege iz Mađarske iznijele da su rokovi kratki i da će projekat biti završen do sljedeće sezone, što su prioriteti za nas Novljane. Situacija se riješava u mjeri mogućeg. Mislim da ćemo za koji dan imati manje problema i mislim da ćemo moći da izguramo sezonu sa što manje problema. I ranije je bilo problema sa neprijatnim mirisima. Dosta je papirologije riješeno i kroz sporazum dvije vlade. Već u septembru bi počeli radovi… Svako treba da odgovara za propuste projekta, ako ništa da bude za nauk za neke buduće projekte. Ima dosta još stvari i kroz potpisivanje ugovara finese će se razraditi za ovih mjesec, dva, da bi krenuli ka konačnom rješenju i da bi se Postrojenje moglo tehnički primiti. Problem je i kolektora, koji će se snimati narednih par mjeseci da se vide oštećenja na sistemu i na osnovu toga krenuti u rekonstrukciju, ocijenio je Lučić.

Sa sastanka – foto RTHN

Mješatnin Rajko Laban izrazio je nezadovoljstvo neprijatnim mirisima, koji se danima šire Meljinama. Kaže da još se uzda u nadležne da će riješiti problem inače je katastrofalna situacija, a turisti odlaze:

– Mi se nadamo bar da će se da smanji ova nepodnošljiva doza neprijatnih mirisa… Građani se svakodnevno raspituju kada će se riješiti. Nikada nismo imali pravu informaciju. Došli smo u situaciju kao juče ujutro da smo jedva vazduh uhvatili. Na sastanku čuli smo da će da se smanji ovih dana ali neprijatni mirisi, neće prestati jer je neophodna detaljna rekonstrukcija objekta. Predstavnici iz Mađarske su došli sa planom da će rekonstrukcija trajati osam mjeseci i predložili da ide bez tendera. Vlade imaju ugovore kod banke da bi beskamatno dali sredstva i time riješili problem na korist građana i firme koja upravlja Postrojenjem, naveo je Laban.

Predsjednik Mjesne zajednice Meljine Milan Berić, ocjenjuje da kao i svaki mještanin, ne samo Meljina, već i Nemile i Zelenike trpi neprijatne mirise:

-To je zaista gorući problem, koji mora da se riješi. Dobili smo uvjeravanja od Društva i njihovih kolega iz Mađarske, da će neprijatne mirise da svedu na minimum. Ljudi iz Mađarske su spremni da problem riješe i da postrojenje bude u potpunoj funkciji. Radiće od septembra i za osam mjeseci trebalo bi da objekat stave u puni pogon. Mislim da je Herceg Novi zaslužio da se investira u sanaciju postrojenja i kolektora, smatra Berić.

Ukoliko bi mađarska kompanija započela posao nakon ljeta, Postrojenje bi moglo biti potpuno završeno do iduće turističke sezone.

Najčitanije