21 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, arhitekture i knjiga za djecu.

Popodne pisca je djelo jednog od najznačajnijih savremenih pisaca, Petera Handkea.  Handke ovom knjigom daje podstrek drugima da pišu, ali i da čitaju za inat novocivilizacijskim vizijama o umiranju knjige. Handke piše o tome šta nam to može pomoći da krenemo nakon dugog stajanja na životnoj rasksnici bez bilo kakvog propisanog životnog reda. Izdavač je Prometej.

Severne vode Ijana Makgvajera knjiga je godine koju preporučuju mnogi ugledni časopisi. Nevjerovatna avantura, suptilan humor i prava paleta narazličitijih likova. Henri Draks je harpundžija koji se zaputio iz Jorkšira u bogate vode afričkog kruga i Patrik Samer nekadašnji vojni hirurg upropašćenog ugleda, bez novca i bez bolje prilike od toga da plovi kao brodski ljekar na nasilnom i zlehudom putovanju. Sve vrijeme traje sukob između dva čovjeka u ledenoj tami arktičke zime. Priča je ovo, ipak, i o ljudskosti u najekstremnijim uslovima. Izdavač je Laguna.

Aperkat autorke Maje Iskre snažan je i emotivan roman o odrastanju jedne djevojčice u Beogradu. Odnos sa ocem i surovom sredinom pravi od nje neku vrstu savremene Amazonke. Ali, ovo nije samo priča o njoj, već o svim mladim ljudima koji su odrastali tokom 90-ih, kada su udarci sudbine bili sastavni dio stasavanja. Izdavač je Lom.

Poza autorke Meg Vulicer intrigantna je drama koja je privukla veliki broj čitalaca zbog teme kojom se bavi, ali i zbog osobenog stila kojim Vulicerova piše. Pol i Rouz Melou napisali su seksualni priručnik koji je postigao ogroman uspjeh. Njihovo četvero djece između 6 i 15 godina starosti zbog toga osjeća stid, često želeći da promijene imena ili roditelje. Taj priručnik je s jedne strane postao besteler i promijenio nabolje seksualni život mnogih koji su knjigu pročitali, pa shodno tome i njihove partnerske odnose generalno, ali je porodicu samih autora promijenio na potpuno drugačiji način. Izdavač je Portalibris.

Direktor autorke K. I. Lin priča je o djevojci koja se zaljubljuje u svog šefa Linkona, moćnog direktora sa skrivenim planom obojenim strašću i osvetom. Linkoln želi da se okoristi njenim znanjem o njenom bivšem šefu Danteu, ženskarošu koji joj se uporno udvarao. Linkol vidi Ajvi kao savršeno oruđe koje mu je potrebno da ostvari davno zacrtani cilj. Međutim, vremenom će početi da se zaljubljuje u nju i shodno tome sve više preispitivati svoj plan o osveti jer je svjestan da bi to Ajvin život moglo dovesti u opasnost. Na kraju će ipak morati da odabere između davno postavljenog cilja i ljubavi . Izdvač je Laguna.

Gradimo u kamenu priručnik je o suhozidnoj baštini i vještini gradnje. Oplemenjivanje okoline oduvijek je bila ljudska misija kao što je poštovanje tradicija bila odgovornost. U ovoj knjizi je detaljno pokazano šta se sve može napraviti kada se pravi kamen nađe u pravim rukama. Svi podaci i uputstva u njoj oslanjaju se na izvorno i održivo. Opisane su karakteristike i tehnike vađenja i prenošenja kamena, odabir lokacije, priprema terena, gradnja zidova, krovnih konstrukcija. Iz knjige ćemo saznati sve i o izoriranju i završnoj obradi kao i o održivom korišćenju energije i vode. Izdavač je Slobodna Dalmacija.

Velika enciklopedija pitanja i odgovora knjiga je zahvaljujući kojoj ćemo razjasniti razne dileme i razriješiti mnoge male misterije. Saznaćemo nešto novo iz raznih oblasti: istorije, nauke i tehnologije, životinjskog carstva, ljudskog tijela te otkriti zanimljive stvari o zvijezdama i planetama. U knjizi se nalaze odgovori specijalno pripremljeni za sve one koji žele da nauče nešto novo ali i da zadovolje znatiželju. Lako čitljivi  iscrpni tekstovi potkrijepljeni su mnoštvom predivnih ilustracija. Ovo je jedna od onih knjiga koje ostaju za cijeli život i koje mogu čitati i mlađi čitaoci ali i odrasli. Izdavač je Mali Princ.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije