17.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljani se nadaju postsezoni, ako korona ne pomrsi račune

Herceg Novi

Iako je ljeto na izmaku, a hladnije more ne mami mnogo kupača, turista u Herceg Novom ima, a hotelijeri i vlasnici brodića za prevoz turista do popularnih izletišta zadovoljni su sezonom.

Očekuju da će epidemiološke mjere ipak ići u pravcu osnaživanja postsezone, pa dobrih najava ima i za oktobar.

Da je sezona premašila očekivanja, potvrđivali su maksimalno popunjeni hoteli kompanije “Carine” na rivijeri.

U hotelima “Park”, “Delfin” i “Kumbor” većina gostiju pristizala je sa istočnog tržišta, a ostali iz regiona.

– Najveći broj gostiju oko 75 odsto bio je iz Ukrajine, a drugi iz regiona Srbije, Bosne i Crne Gore. Oni su boravili do kraja avgusta, a Francuze i Njemce očekujemo u septembru i oktobru ukoliko bude povoljna epidemiološka situacija. I tada ćemo imati maksimalnu popunjenost – kazao je vlasnik Čedo Popović.

Ovako dobru popunjenost, kako ističe Popović, nisu očekivali.

– U startu nismo znali kakva će biti popunjenost i onda smo dali izuzetno niske cijene. Sada ne možemo da ih mijenjamo. Bilo bi vjerovatno potražnje i po većim cijenama, ali s obzirom na to da su ugovori sklopljeni prije dva- tri mjeseca, nismo cijene povećavali. Ni najveći optimisti nisu mogli da očekuju ovoliku popunjenost, pa ako epidemiološka situacija dozvoli, vjerujem da će se i tokom septembra tražiti krevet više – kazao je Popović.

Herceg Novi -foto TO HN

Hotelska kompanija malih butik hotela “Casa del Mare” imala je dobru posjetu tokom glavne ljetnje sezone, a dobre najave imaju i u postsezoni. Uprava očekuje da će, u zavisnosti od epidemiološke situacije, uspjeti da održe sve objekte otvorenima do sredine oktobra, s tim što će sasvim sigurno “Casa del Mare Mediterano” raditi tokom čitave godine.

Nikola Milić, vlasnik kompanije, ocijenio je da je sezona zaista premašila očekivanja kada je riječ o posjeti i finansijskom aspektu.

– Pored tolikog priliva gostiju koji je bio iznad očekivanja, najbitnije nam je bilo da zadržimo nivo usluge na nivou ranijih godina – kazao je Milić.

U “Hungest hotel san rizortu” kažu da je sezona bila zadovoljavajuća, ali da prognoze za postezonu nisu obećavajuće, pa je menadzment već donio odluku da će hotel krajem oktobra biti zatvoren kao i ranijih godina.

Vlasnici brodića za prevoz turista kažu da je sezona ispunila očekivanja, ali da to nije ublažilo posledice izostanka postsezone, pa ostvarena posjeta varira od 40 do 50 odsto u odnosu na uporednu 2019. godinu.

Boka Kotorska

Danilo Mirković, vlasnik nekoliko plovila “Petar”‘, kaže da su ovog ljeta u funkciju stavili svih šest brodova.

– Zadovoljni smo, jer smo ostvarili nekih 50 odsto prometa kojeg smo imali u uporednoj 2019. godini, uključujući i narednih nekoliko dana postsezone. Špic sezone je bio dobar, ali fali predsezona i postsezona, kao i vožnje radnim danima – kazao je Mirković.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije