16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljani spalili “Bananamena”

Defile mažoretkinja – foto Mediabiro

Ceremonija zatvaranja 53. Praznika mimoze u Herceg Novom počela je danas defileom kroz centar grada i spaljivanjemnovskog Krnevola na Škveru, koje je pratio veliki broj građana i gostiju iz zemlje i regiona. Povorka trombonjera, mažoretki,klovnova, Gradske muzike Herceg Novi i Mjesne muzike Đenović, krenula je u 11 sati sa Trga Nikole Đurkovića u defile kroz grad do luke, tokom kojeg su joj se pridružili predstavnici Federacije evropskih karnevalskih gradova, karnevalskih grupa koje će nastupiti na večerašnjem zatvaranju i lokalne uprave, kao i posjetioci.

U podne je na plaži “Žalo” održano suđenje krnevolu “Bananamenu”, koji je poglašen krivim za sve nevolje Novljana u protekloj godini. Kako se čulo, “Bananamenu” se sudilo što “posvađa narod, razdijeli zemlju, a vaskolike  cijene diže”, a na optužnici su se našle i loše privatizacije u Herceg Novom, “trgovina na koju se zatvaraju oči” i “aktuelne političke igranke”. Nakon žustre rasprave na karnevalskom sudu, presuda je donijeta i “Bananamen” spaljen, kao i mnogi novski krnevoli prije njega.

Spaljivanju Krnevola prethodio je prijem u Kući nobelovca Iva Andrića, koji je Opština Herceg Novi upriličila za predstavnike Federacije evropskih karnevalskih gradova i karnevalskih grupa koje će učestvovati u večerašnjoj Velikoj međunarodnoj karnevalskoj povorci, a koji su stigli iz: Kotora, Tivta, Budve, Tuzi, Bele Crkve, Ljubuškog i Neuma.

Spaljivanje karnevala – foto Mediabiro

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić poželio je karnevlastima dobrodošlicu u Herceg Novi. On  je rekao da nije bilo jednostavno organizovati ovogodišnji Praznik mimoze, ali je velika radost što je festival uspješno održan i nastavljena tradicija duga više od pet decenija. Izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnji prijem organizovan u rekonstruisanoj Kući Iva Andrića, koja svjedoči reputaciju Herceg Novog kao grada poznatog po kulturi, piscima i umjetnicima.

„Postao je tada, postoji i danas neki šarm u Herceg Novom koji očarava. Ja želim da ovaj dan provedemo u naboljem raspoloženju, kako bi duh Mediterana poslali u etar, da bi svi vidjeli kako se ovdje kod nas fešta!”, poručio je Katić.

Zajedno sa Opštinom Herceg Novi i novska nevladina organizacija “Maškare” je dio Federacije evropskih karnevalskih gradova. Njen predsjednik, Ivan Peulić pozdravio je prisutne i kazao da je, uprkos krizi,  na karnevalu ove godine nekoliko gradova iz regiona i četiri karnevalska grada iz Crne Gore.

“Oko 300 karnevalista će večeras prodefilovati trasom i mislim da ćemo, nakon svega što nas je zadesilo u prethodne dvije godine, pokazati koliko možemo i kada smo zatvoreni, zaključani i kada vam kažu da – ne može! Кarneval će živjeti, dok je nas biće tako, a poslije će nastaviti nove generacije. Za sve one koji  dolaze moramo postaviti određene domaće zadatke, kako bi i oni nastavili tradiciju koja u Herceg Novom živi već 53 godine”, kazao je Peulić.

On se zahvalio Opštini Herceg Novi na podršci, a karnevalskim gradovima na dolasku i nesebičnoj podršci koju daju novskom karnevalu.

Herceg Novi Mimoza – foto Mediabiro

“Danas kao domaćini, a sutra kao gosti na vašem karnevalu, potrudićemo se da budemo u onoj energiji za koju smo predoređeni. Na svakom karnevalu trudićemo se da budemo ambasadori svog grada, a karneval učinimo kvalitetnijim svojim prisustvom”, istakao je Peulić.

Program zatvaranja 53. Praznika mimoze nastavlja se večeras Velikom međunarodnom karnevalskom povorkom koje će u 19 časova krenuti od restorana „Papagaj” u Đenovićima prema rizortu Portonovi, a predvodiće je trombonjeri, mažoretke, Gradska muzika Herceg Novi i Mjesna muzika Đenović. Nakon nastupa karnevalskih grupa na Portonovi Marina trgu, počeće koncert Dejana Petrovića i Big Benda.

Izvor:Mediabiro
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije