11 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljani uređuju skaline

Stepeniste Jova Dabovica prije-poslije

Stepenište Jova Dabovića dobilo je novi izgled, čime je završen prvi u nizu projekta uređenja novskih skala. Slijedi nastavak aktivnosti čiji je cilj da stepeništa po kojima je Herceg Novi poznat budu bezbjednija i ljepša, pa je već pri kraju izrada projekta sanacije Stepeništa Danice Tomašević.

„Na Stepeništu Jova Dabovića su postavljeni rukohvati, koji su bili zahtjev naših starijih sugrađana radi bezbjednosti. Koristili smo domaći, đurički kamen koji se po bolji i obliku uklopio sa kamenom u nastavku stepeništa, tako da smo ispoštovali stari vid popločavanja“, kaže direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Agencija završava projektovanje na Stepeništu Danice Tomašević, koje spaja dvije važne komunikacije, Njegoševu ulicu i Šetalište Pet Danica.  Radi se o dosta zahtjevnijem projektu, kaže Lučić, jer je stepenište tri puta veće dužine i širine u odnosu na prvi projekat. Plan je da u ovom dijelu bude sanirana postojeća kanalizacija, postavljeni rukohvati, a na podestima i klupe.

„Predaćemo taj projekat Opštini da imaju spreman za rad, a mi potom planiramo da projektujemo i uređenje Stepeništa Marka Vojnovića u Starom gradu“, kaže Lučić. Kako objašnjava, po završetku projekata, Opština u zavisnosti od finansijskih sredstava odlučuje kada će da krene u radove.

Ukupna vrijednost radova na uređenju Stepeništa Jova Dabovića iznosila je 29.600 eura, što je podrazumijevalo „grube“ radove i betoniranje, popločavanje stepeništa i platoa na dnu đuričkim kamenom, postavljanje rukohvata i javne rasvjete.

Najčitanije