20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Okončan procesa protiv satiričara Gorana Jovanovića po tužbama vlasnika Skala radija – presuda za sedam dana

Osnovni sud-Kotor

Suđenje odborniku Demokrata u Kotoru Goranu Jovanoviću kojeg je za povredu časti i ugleda tužio vlasnik i direktor DPS-u bliskog Skala radija iz tog grada Slavko Mandić, završeno je danas u Osnovnom sudu u Kotoru.

Mandić od Jovanovića traži novčanu odštetu iznosu od 5.000 eura.

Sudija Mišo Jakšić zaključio je proces u najavio da će u roku od osam dana donijeti presudu. On prije toga nije prihvatio zahtjev optuženog Jovanovića da se u procesu kao svjedok, putem video linka iz Londona, sasluša odbjegli vlasnik Atlas Grupe Duško Knežević koji je, kako je Jovanović rekao, nedavno pred nacionalnim auditorijem uživo u emisiji „Nedjelja u petak“ na A1 televiziji, u direktnom razgovoru Mandića koji je jedan od četiri novinara-gosta komentatora u toj emisiji, označio kao plaćenog propagandistu DPS-a.

„Nova okolnost je da je Duško Kneževič u međuvremenu Mandića pred nacionalnim auditorijem prozvao da je apanažni novinar i to razjašnjava i neke navode zbog kojih se ovdje meni sudi.“- kazao je Jovanović, ali sudija Jakšić nije prihvatio njegov zahtjev da se sasluša odbjegli biznismen koji već dva mjeseca javno proziva vrh DPS-a za navodne brojne kriminalne radnje.

Sud je danas izvršio uvid u tekstove „Pink zvezde i prasci sa Farme“, „Pjesma o Leopoldu“, „Zahvalnica Štala radiju“ „Nagrada za doprinos profesionalnom novinarstvu“ od kojih je neke Jovanović, poznat po umjetničkom pseudonimu Timor Tmurni, objavio većinom na svom fejsbuk profilu. Ti tekstovi i pjesme po tvrdnjama Mandića sadrže brojne neistine i uvrede na njegov i račun Skala radija, dok Jovanović kaže da je u pitanju politička satira kojom se on već duže bavi, alegorije, metafore i druge stilske figure kojima on kao javno angažovani umjetnik, izražava svoje mišljenje o raznim negativnim pojavama u društvu. Njegov advokat Aleksa Samardžić i danas je ponovio da se Mandić uprkos brojnim traženjima odbrane, pred sudom nije izjasnio koji su to konkretni navodi iz Jovanovićevog pisanja koji su povrijedili njegovu čast i ugled, zbog čega je njegov odštetni zahtjev i neosnovan.

„Ovdje se radi o isključivo ličnom mišljenju i stavu Jovanovića koje je on iznio na svom FB profilu, pritom imajući u vidu da je Jovanović prepoznat u crnogorskoj javnosti kao osoba koja baštini političku satiru kao vid otpora sadašnjem režimu. Smatram da on za takav stav nikako ne može imati bilo kakve reperkusije, a ponajmanje da je iznošenjem takvih stavova na bilo koji način povrijedio čast i ugled Mandića. Ustavom i zakonima Crne Gore pravo pojedinca na slobodu mišljenja i govora u potpunosti je zaštićeno i isti uslijed iznošenja svojih stavova ne može imati bilo kakve štetne posljedice, pogotovo jer je tužilac Mandić javna ličnost koja mora imati viši prag tolerancije na kritiku i iznošenje mišljenja koja se ne slažu sa njegovim stavovima“- kazao je advokat Aleksa Samardžić, tražeći odbacivanje tužbe.

Mandičev zastupnik, advokat Nikola Samardžić je istakao da je „u spisima predmeta nesporno utvrđena osnovanost tužbenog zahtjeva“ i naglasio da je „jasno da je postupanjem tuženog povrijeđena čast i ugled Mandića i da je takvo postupanje Jovanovića nastavljeno čak i tokom čitavog vođenja ovog postupka“.

JOVANOVIĆ UGROZIO SLUŠANOST I „PUT DO SREĆE“ SKALA RADIJA ?

Osim ovog, protiv Jovanovića se vode još dva postupka sa visokim odštenim zahtjevima po tužbama osnivača Skala radija – preduzeća Maxko Kotor i glavne i odgovorne urednice u tom mediju Dubravke Jovanović.

Vlasnik i direktor Skale i njegova najbliža saradnica, u tužbama Jovanovića terete da je svojim pisanjima, pjesničkim i kompozitorskim  radom i objavama na društvenim mrežama kao i na You Tube-u, navodnim klevetama i neistinama izvrgao ruglu Mandića i Jovanovićevu, nanio im duševne bolove, te  doprinio da Skala radio navodno, izgubi na slušanosti. Oni su kao dokaz ugleda tog medija, sudu dostavili  priznanja i zahvalnice koje je Skala radio dobijao minulih godina za svoj rad, mahom od institucija na čijem su čelu DPS kadrovi, a među njima je bila i zahvalnica Fakulteta za pomorstvo koja je Skali svojevremeno dodijeljena za pomoć u realizacjji studentskog projekta „Put do sreće“.

Izvor:S.L

Najčitanije