10 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljanima predstavljen Vodič za lokalno stanovništvo u slučaju vanrednih situacija

Vodič za lokalno stanovništvo u slučaju vanrednih situacija – foto RTHN

U okviru projekta Otporna granica, predstavnici Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi danas su sugrađanima predstavili vodič za lokalno stanovništvo u slučaju vanrednih situacija. Promocija je priređena u Njegoševoj ulici.

Prema riječima Emilije Knežević iz Kancelarije za međunarodnu saradnju riječ je o završnoj promociji vodiča, a cilj je da se što više sugrađana upozna kako reagovati u slučaju vanrednih situacija i šta da urade da do njih ne dođe.

-Sugrađani su zainteresovani za ovu temu, prepoznaju važnost i reakcije su pozitivne. Uz predstavljanje vodiča, sugrađanima smo podijelili zviždaljke, baterijske lampe, kačkete, flašice za vodu brendirano nazivom projekta koji sprovodimo prethodne dvije godine.

U prethodnom periodu smo održali niz promotivnih događaja u školama, vrtićima u Herceg Novom, zatim gradovima Zapadno- hercegovačke županije, koja je partner na ovom projektu Opštini Herceg Novi.

-Sproveli smo niz aktivnosti na poboljšanju sistema civilne zaštite i podizanju svjesti lokalnog stanovništva. U toku su završne aktivnosti. Krajem januara biće održana zajednička vatrogasna vježba u kojoj će učestvovati pripadnici Služba zaštite Herceg Novi i Zapadno-hercegovačke županije. Pokazaće na terenu sve ono što su kroz prethodne obuke savladali.

Završna vježba biće održana na poligonu u Grudama, koji je izgrađen u okviru ovog projekta. Projekt “, finansira Evropska unija u okviru IPA II programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020). Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 eura, od čega je Evropska unija opredijelila skoro 500.000 eura bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, Razvojna agencija Zapadno-hercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadno-hercegovačke županije i Opština Herceg Novi.

Izvor:RTHN

Najčitanije