12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljanka Iva Verigo osvojila najviši vrh Turske

Iva Verigo – foto Subra

Iva Verigo, članica Planinarskog kluba Subra iz Herceg Novog, osvojila je Ararat ( 5.165m) u Turskoj. Novljanka je činila dio dvanaestočkane ekipe Planinarsko smučarskok kluba Javorak iz Nikšića, koja se uputila na ovaj hvale vrijedan poduhvat.

– Uspjeh je ostvarila u godini jubileja PK Subra. 90 godina postojanja i upisala se u „klub visokogorskih planinara koji imaju petu hiljadarku pod nogama, navode iz ovog kluba, uz zahvalnost LTO grada koja im je pružiča podršku.

Za ovu svojevrsnu avanturu, kako pojašnjava, odlučila se najviše zbog podrške kluba, jer visinski limit je postignut na Mon Blanu još prije dvadesetak godina, pa su je kolege ohrabrile da krene još visočije, Subraši dali vjetar u leđa da krene visočije.

– Fizički sam znala da je to izvodljivo, međutim, za visinu se nikad ne zna. Tijelo je individualna mašina i uvijek može reagovati drugačije. Ekspediciju je organizovalo Planinarsko društvo iz Nikšića, čuveni “Javorak”, a vodič ekipe, crnogorski “Everestovac” Drago Šlagi Vujović. On je sveo neuspjeh na minimum, planirajući aklimatizaciju tako da svi učesnici prilagode svoja tijela pravilno i budu spremni za završni uspon, kazala je Verigo.

Put ka najvišoj tački Turske, prelazili su etapno.

– Trećeg dana krenulo se na vrh negdje oko ponoći, a u 05:30 po lokalnom vremenu smo bili na vrhu. Krenuli smo iz kampa C1, na visini od 3950mnv i savladali u par sati taj najteži dio. Na vrhu nas je dočekalo par ekspedicija iz Irana, Njemačke… Jak vjetar i solidan minus, nisu umanjili sreću, a obezbijedili su sjajnu vidljivost sa ovog mitskog vrha ka Malom Araratu, Iranu i prostranstvu turske ravnice pod nama, kazala je Verigo. Inače, na ovaj vrh se već popeo Novljanin Vule Ćirović.

Podsjetićemo, da Ararat ili na turskom „Agri Dagi“ predstavlja planinu na krajnjem istoku Turske na samoj granici sa Iranom i Jermenijom i neaktivni je  vulkan čiji se džinovski sivi krater uzdiže iz okolne pustinje do visine od 5165m. To je i najviša planina na svijetu po relativnoj visini, odnosno po udaljenosti od podnožja do vrha koji je pokriven vječitim snijegom.

/Ksenija Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije