21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Novo rukovodstvo MZ Stoliv želi unaprijediti komunalnu infrastrukturu i društveni život

Za dobro mladih generacija bilo bi od koristi da se obnovi fudbalsko igralište, s obzirom da je  Budžetom Opštine Kotor ove godine za sport opredeljeno 750 000 eura



Nova ekipa rukovodstva Mjesne zajednice Stoliv riješena je da uz podršku Opštine Kotor dovrši započete i nedovršene projekte svojih prethodnika, te da unaprijedi komunalnu organizaciju i društveni život mještana, čija je osnovna djelatnost turizam.

Stolivljani/Stolivljanke žele da turističku sezonu dočekaju spremni, da njihovo mjesto bude čisto, komunalno opremljeno, da napajanje vodom, strujom, te odlaganje otpada budu u besprekornom stanju, a da, pritom, budu usmjereni na solidarnost i uzajamnu podršku.

-Nama je cilj da budemo istinska društvena zajednica, da se ne dijelimo, da mještani priskaču u pomoć jedni drugima kada to treba, to nam je prioritet u životu, tako smo prije svega vaspitani, kaže za Boka News, Dejan Kašćelan, predsjednik Mjesne zajednice Stoliv. U Savjetu MZ su i Borislav Matković, njegov zamjenik, kao i članovi: Gordana Radonjić, Olga Knez, Matija Mihović, Dušan Račeta i Goran Odalović, dok Nadzorni odbor čine Čedomir Ćetković, Filip Šoć i Jovan Labović.

Da djeca Stoliva uzmu boću u ruke

Nadaju se završetku sanacije postojećeg terena i ponovnom osnivanju Bućarskog kluba „Primorac“ u Stolivu, koji je star 60 godina. Sezona bućanja počinje krajem maja, a radovi, koje je u septembru prošle godine, uz ulaganje 63.000 eura iz Sekretarijata za investicije, započeo izvođač „Fidas“ iz Podgorice, nisu dali očekivane rezultate.

-Planirana je obnova terena (zoga), kantine i izgradnja igrališta za djecu, koje su naši prethodnici počeli, ali neki sadržaji nisu urađeni kako treba, stali su u polovini tih radova, ne znam zbog čega i nije rađeno onako kako je bilo planirano. Namjera nam je da obnovimo Boćarski klub „Primorac“, a za to će nam biti potreban teren, s obzirom da boćarska sezona počinje 20. maja. Već imamo ekipu koja bi se takmičila, a cilj nam je da djeca koja su rođena u Stolivu znaju što je boćanje, da uzmu boću u ruke i da se bave time (profesionalno ili amaterski), da igraju i da budu učesnici Bućarske lige, kaže Kašćelan.

Fudbalsko igralište, park, sadržaji za djecu…

S obzirom da je Budžetom Opštine Kotor ove godine za sport opredeljeno 750 000 eura, tim Mjesne zajednice Stoliv bi volio da se dio tog novca uloži u obnovu fudbalskog igrališta koje je zaraslo u drveće i korov.

-Ovo igralište se ne koristi više od 15 godina. Tu su svi Stolivljani igrali fudbal, dolazile su ekipe sa Prčanja, iz Kotora, Škaljara, Dobrote, igrali su se ljetni turniri, prčanjska škola je ovdje redovno održavala izlet, kros. Teren površine oko 1.200 metra kvadratnih se nalazi tačno iznad boćarskog terena, na državnoj parceli i vodi se kao „igralište“, a za početak bi trebalo da se naprave potporni zidovi, objašnjava Boro Matković.

Isto tako, žele da revitalizuju zapuštenu opštinsku parcelu na Markovom Rtu.

Opštinska zemlja bivši Kadiz – Stoliv -Markov Rt

-Plan nam je da i državno zemljište od 6.500 kvadrata na Markovom Rtu, kod nekadašnjeg šanka „Kadiz“, privedemo namjeni i damo građanima na korišćenje, sve je obraslo u korov i nikome ne služi na čast što jedna takva parcela na samoj obali mora izgleda tako, to je sramota za sve nas. Bilo bi dobro da na tom terenu napravimo sadržaje od vitalnog značaja za sve mještane. Sekretarijatu za urbanizam podnijeli smo zahtjev da tu bude park, igralište za djecu, parking koji fali u Stolivu, on nam je neophodan. Ulice su tokom ljeta zakrčene parkiranim autima, stvara se „čep“ u saobraćaju kad naiđe autobus, ne može da se prođe, ističu Kašćelan i Matković.

Sanacija kancelarija, krova, prozora Doma kulture

Opština Kotor je u svoj Budžet uvrstila rekonstrukciju kancelarija Mjesne zajednice koje će koristiti i kao turist-biro. Izdvojeno je oko 26.000 eura, ali je potrebno i renoviranje prozorskih okana i škura na zgradi Doma kulture „Niko Bilafer“.

– Krov zgrade Doma kulture je propuštao vodu, ali naš mještanin Mladen Marković ga je volonterski adaptirao, zamijenio stare tigle. Preostaje nam zamjena starih prozora, sa kojih takođe ulazi voda. Voljeli bismo da ovu baštu ispred Doma kulture, jednu od najljepših terasa u Boki, ustupimo nekome u zakup, to smo i predložili gradonačelniku. Opština bi imala prihod, a samim tim dio bi se vraćao Mjesnoj zajednici. Ovaj prostor niko ne koristi već 15 godina, a mi još moramo ulagati svoja sredstva da bi ga održavali, kaže Kašćelan.

Zapušteni kanali pored puta

Čišćenje priobalne ulice – velike procedure

-Radnici JP „Komunalno“ zadnje dvije godine tokom turističke sezone ne čiste ulicu adekvatno. Mi smo volonterski očistili kunetu ispred Doma kulture da bismo im pokazali kako to treba uraditi. Turisti i mještani se tokom ljeta non-stop žale, čistoća plaža i ulice su naš gorući problem, ne čiste ih „komunalci“, nego vlasnici privatnih parcela koje se graniče sa cestom. Umjesto da pokupe lišće, granje, kamenje sa ulice, koje u kunete nanose bujične vode, radnici „Komunalnog“ samo vuku kantu za sobom. Pijesak koji je dugo stajao na putu, očistili su tek poslije mjesec dana…Iz „Komunalnog“ nam stalno traže da pišemo posebne zahtjeve za čišćenje ulice, a posebno za čišćenje kanala. To bi trebalo da bude jednostavnije, sa manje procedura, ističu u Mjesnoj zajednici.

Pohvalili su ekipu „Komunalnog“ koja ujutru u 5 sati redovno prazni kontejnere, ali napominju da je potrebno da se još malo uredi prostor oko boksova za kontejnere, koji su stari i u dosta lošem su stanju. Oni nisu primjereni turističkom mjestu, s obzirom da je to prvi detalj na koji gost obrati pažnju. Boksovi oko kontejnera su na dosta mjesta porušeni, te prilikom jačih vjetrova kontejneri „šetaju“ po ulici, uprkos lanaca predviđenih za njihovo vezivanje.

Za Stolivljane su značajne i brojne kozije staze, koje se nadovezuju na stazu od Glavatih do Gornjeg Stoliva. I njih, kažu, treba održavati, prije svega zbog preventive u slučaju požara, a zatim i kao jedna lijepa turistička ponuda, jer, strani državljani prije svega, obožavaju da šetaju takvim stazama. One su markirane, ali bi trebalo da se još bolje raskrče i urede. Brdo Vrmac je kompletno, od Veriga do ulaska u Kotor povezano tim brdskim stazama, koje nude prelijep panoramski pogled na čitavi Zaliv. Ove koje su zarasle treba prokrčiti i staviti u funkciju.

Prekidači za rasvjetu na ribarskim postama

– Na naš zahtjev, radnici „Komunalnog“ Kotor, zaduženi za uličnu rasvjetu, stavili su prekidače na tri rasvjetna stuba na dvije poste, kako bi ribari mogli da ručno isključe struju u vrijeme noćnog ribanja „na ferale“. Poznato je da svjetlo odvlači pažnju jata riba, a na ovaj način smo uspjeli da zaštitimo to tradicionalno ribanje, da ribari ne moraju više odjećom da prekrivaju lampe, kažu Kašćelan i Matković.

Stoliv – put- šuma kostanja

Devastirana šuma kostanja

-Probijeni put kroz šumu kostanja ukupne dužine više od jednog kilometra, bespravno je napravljen, zbog njega sada samo imamo problem, jer prilikom velikih padavina nadolaze veliki potoci koji razaraju tlo. Kada je put buldožerom probijen, prekinuti su stari bujični kanali za odvod ka moru, voda je promijenila svoj tok i tako svu zemlju nanosi na ulicu, preplavljuje čak i u dvorišta mještanima. Pokrenuli smo neke dogovore na koji način da rješavamo ovaj problem. Trebalo bi da predstavnici Opštine izađu na lice mjesta i da vide šta je urađeno, a onda da tražimo rješenje za sanaciju. Nemamo ništa protiv tog puta, treba da se razvija i Gornji Stoliv, nego prvo da se završe ta pravno-imovinska pitanja, da taj put bude legalan, jer prolazi i kroz privatne parcele, pa onda da pristupimo njegovom uređenju. Jedna od alternativa je izgradnja male žičare. Ljudi se žale, najavili su tužbe zato što je put razorio njihovu imovinu, poručuju iz Savjeta MZ Stoliv.

/M.D.P./

Najčitanije