21 C
Kotor

Slušaj online radio

Novo spasilačko sredstvo u Vatrogasnoj jedinici Tivat

Testiranje novog jastuka

Služba zaštite i spašavanja (SZS) Opptine Tiva od juče je bogatija za novo spasilačko sredstvo kakvoimaju tek rijetke vatrogasne jedinica u Crnoj Gori.

U pitanju je pneumatski jastuk za spašavanje koji se koristi za brzu evakuaciju ljudi iz zapaljenih zgrada, sa visina do 30 metara.

„U pitanju je vrijedna donacija naših slovenačkih kolega – Gasilske brigade grada Ljubljane.  Riječ je o korišćenom, ali jastuku koji je u izuzetno dobrom stanu i uz kojega smo dobili i dva ventilatora za njegovo naduvavanje. Jastuk koji u sklopljenom stanju staje na jednu paletu, u naduvanom stanju pokriva površinu od 46 metara kvadratnih i visok je 2,5 metara. Njega na licu mjesta  ga montiraju tri čovjeka za manje od 5 minuta, nakon čega je jastuk spreman za upotrebu.“- kazao je „Vijestima““ komandir SZS Zoran Barbić koji je juče i lično, zajendo sa svojim kolegama, skakao sa krova zgrade bivšeg hoteka „Tuvat“ na Seljanovu kako bi testirao novodobijenu opremu.

Nova spasilacka mreža

Barbić je istakao da je jastuk italijanskog proizvođača „Refirex“ predviđen za evakuaciju jednog po jednog čovjeka uz zapaljene zgrade, da trpi opterećenje od 80 kilograma na pola kvadrata svoje površine i da mu treba 40 sekundi da se nakon skakanja prvog evakuisanog, ponovo napumpa do pune veliline kako bi mogao prihvatiti novog skakača.

„Vrijednost novog ovakvog spasilačkog jastuka je oko 20 hiljada eura, a njegovom nabavkom, SZS Tivat je kompketirala opremu za intervencije i spašavanje na visinama koju pored specijalnog vozila – hidrauične korpe i vatrogasnih ljestvi, čini i nova spasilačka mreža koju nam je danas donirala komapnija „Una“ iz Tivta.“-istakao je Barbić.

Nova spasičaka mreža od jakih konopa, povrđine je 10 kvadrata a nju je izradila sama kompanija „Una“ u svojoj fabrici konopa i opreme za more.

Izvor:S.L.

Najčitanije