24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Novo veliko nevrijeme u Sloveniji

Poplave v Izoli. (Foto: Janez Temljin) – N1 SLO

Veoma jako nevrijeme sa jakim udarima vjetra zahvatilo je slovenačku Istru.

Kako je rekao gradonačelnik Kopra Aleš Bržan, nekoliko puteva je pod vodom, a na Osnovnoj školi Šmarje i stadionu Bonifika vjetar je odnio dio krova. Pojedini djelovi Istre su ostali bez struje. U Ajdovščini grad veličine loptice za golf. Za večeras najavljena plima izdato upozorenje i apel građanima.

Agencija za životnu sredinu Republike Slovenije izdala je crveno upozorenje za sjevernu i centralnu Sloveniju, kao i za jugozapad. U večernjim satima predviđa se i plima, pa iz Štaba civilne zaštite na obali poziva građane da se ponašaju odgovorno i samozaštite ali i da se pravilno zaštite od poplava i obilnih pljuskova.

Slovenačkoj Istri se nešto poslije 12 sati sa juga približio jak olujni sistem, koji je potom krenuo na sjever, tačnije prema Goriškoj i Gorenjskoj. Nevrijeme je praćeno jakim udarima vjetra i pljuskovima, kao i udarima groma. U Luci Koper tokom nevremena grom je udario u muškarca, kojeg su na licu mjesta reanimirali.

Najveći problemi su u dolini Dragonje i u Seči, a poplavljeni su i mnogi putevi i ulice uz more, objasnili su iz Uprave za zaštitu i spasavanje. Prema podacima civilne zaštite, u Padni je otkriveno najmanje osam krovova stambenih kuća, oštećenja su nastala i u susjednom selu Sv. Peter. Gradonačelnik Kopra Aleš Bržan u popodnevnim satima saopštio je da je snažno nevrijeme oštetilo i OŠ Šmarje i nadstrešnicu tribine stadiona Bonifika, dok je voda poplavila mnoge druge javne površine i objekte. On je dodao da je nevrijeme pričinilo ogromnu materijalnu štetu.

Kako je Bržan rekao za N1, kroz Kopar je prošlo nekoliko olujnih talasa. Meteorska voda je poplavila mnoge puteve, a jak vjetar je, prema prvoj procjeni, otkrio ukupno 10 do 15 krovova. Još smo usred intervencije, naknadno ćemo moći preciznije da procijenimo štetu“, zaključio je Bržan.

„Pozivamo sve one koji su parkirali svoja vozila u poplavljenim područjima da ih što prije odvezu u jednu od dvije opštinske parking garaže, gdje se danas mogu besplatno parkirati“, najavio je Bržan. On je dodao i da pljuskovi još nisu jenjavali, a prema njegovim prvim podacima, nevrijeme nije odnijelo ljudske živote.

Uprkos upozorenjima gradonačelnika, prema Upravi za zaštitu i spasavanje, mnogo automobila ostalo je zarobljeno na poplavljenom parkingu iza Koparske pijace.

Sa Obalea stižu dojave o nestanku struje na području Portoroža, Lucije i Izole. Bez struje su ostali i u Parekagu. Kako su za N1 rekli u kompaniji Elektro Primorska, problemi sa strujom na Primorju su uglavnom riješeni.

Prema riječima mještana, na putevima ima dosta vode. U Škofiji su zbog obilnog pljuska stali na putu, a iz Izole su i prijave grada do veličine lješnika.

Ovoga puta nije poplavila Tartinijev trg u Piranu, ali je poplavila Prešernov trg u Kopru i djelove Izole, uključujući Veliki trg i Skladiščnu ulicu. „Obilne padavine su poplavile i ostale niže djelove grada. „Na terenu su profesionalni vatrogasci Vatrogasne jedinice Koper i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji se nose sa posljedicama današnjih poplava“, saopštila je Uprava za zaštitu i spasavanje.

Dodali su da su jedno vrijeme pod vodom i Pristaniška ulica i Sjeverna obvoznica.

Crveni alarm za Primorsku digla je i Agencija za životnu sredinu RS. Na stanici na aerodromu Portorož u periodu od 13.00 do 13.30 časova palo je dodatnih 25 mm kiše, u Tolminu 37 mm, Šebreljskom vrhu 24 mm, Kopru 22 mm, Bukovskom vrhu 23 mm, Bovcu 21 mm. . Kako je ekološka agencija napisala na društvenoj mreži Iks, na zapadu je već palo blizu 100 milimetara kiše. Prema posljednjim podacima Arse, padavine i rukavci već plave nekoliko područja u slovenačkoj Istri.

Najčitanije