21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Novosel konstatacijom razriješio gradonačelnicu i dva potpredsjednika, Kusovac v.d. gradonačelnik

Sa sjednice SO Tivat

Skupština Opštine Tivat danas je, konstatacijom predsjednika SO Ivana Novosela (DPS) a koji nije dozvolio da se vodi pretres ni da se glasa, donijela tri odluke po kojima su prestali mandati gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS) i potpredsjednika Opštine Ilije Janovića (HGI) i Dejana Maslovara (SD). Glasovima vladajuće koalicije DPS-SD-HGI, trećem potpredsjedniku Opštine dr Siniši Kusovcu koji je i čelnik DPS Tivta, povjereno je da kao v.d. vrši poslove predsjendika Opštine u narednih 30 dana, odnosno do izbora novog gradonačelnika.

Opozicija je ovakav postupak vladajuće koalicije dočekala na nož, optužujući Novosela da vrši parlamentarno nasilje i ne dozvoljava raspravu i glasanje o odlukama o predstanku mandata Matijevićke i dva potpredsjednika, što je direktno kršenje člana 116. Statuta Opštine. Novosel je ostao neumoljiv u nastojanju da bez rasprave i glasanja progura za DPS nezgodnu tačku o davanju iznuđenje ostavke Matijevićke koju je prethodno OO te partije odlučio da smijeni, bez obzira na traženje opozicionih odbornika za proceduralnu reakciju zbog povrede Poslovnika i Statuta, kao i zbog prekida u direktnom prenosu sjednice preko Radio Tivta.

„Moje je samo da konstatujem da je gradonačelnici prestao mandat zbog podnošenja ostavke, i da mandat potpredsjednicima prestaje po sili zakona zbog prestanka mandata predjedniku Opštine koji ih je predložio“- kazao je Novosel ne odgovorivši zašto se to ne odnosi i na potpredsjednika Kusovca i što će pisati u zapisniku sa sjednice SO sa koliko glasova je parlament donio odluke o prestanku mandata troje funkcionera kada nije došao u situaciju da se o tome izjašnjava. On je odbacio i traženje Budimira Cupare (AZT) da SO prvo usvoji novi Statut Opštine koji je danas takođe bio na dnevnom redu, pa kad on stupi na snagu razriješi troje funkcionera, a Kusovcu povjeri v.d. gradonačelničku funciju, jer takvu mogućnost ne dozvoljava još važeći Statut. Podržan od stranee svih odbornika DPS, SD i HGI, predsjednik SO je kazao da je „pravno sve u redu“ pozivajući se čas na Zakon o lokalnoj upravi, a čas na aktuelni Statut opštine koji još nije usklađen sa tim zakonom.

Matijevićka nije došla na sjednicu a rasprava o njoj koju je DPS pokušao da izbjegne ipak se razvila u pretresu o davanju Kusovcu v.d. ovlašćenja gradonačelnika, pa je opozicija ponovila da je gradonačelnica primorana na ostavku „prijetnjama, ucjenama i pritiskom“ jer nije željela da potpiše kontroverzni otpis potraživanja Opštuine od Porto Montebegra za neplaćene komunalije u iznosu od 5,6 miliona eura. Po njima, Kusovac će to sigurno uraditi i gradu pričiniti milionsku štetu jer na otpisu dugova Porta insistira vrh DPS-a.

Kusovac danas na sjednici SO – V.D gradonačelnik

„Ponašanje članova OO DPS koji su glasali za smjenu žene u koju su se do juče kleli, jer arhisramota i patologija kukavičluka.Ovo je metonimija jednog totalitarnog sistemma u njegovoj kancerogenoj fazi. Kusovac je prototipni sluga DPS-a i Mila Đukanovića“- kazao je Miomir Abović (TA), dok je Mirko Kovačević (TA) političku situaciju što je kreirao DPS Tivta nazvao „morbidnim ponašanjem klijenata sanatorijuma unutar koncentracionog logora“. Na pozive Iva Marića (SDP) i Dejana Risančića (DSS) da se izjasni hoće li potpisati ono što Matijevička nije htjela za Porto, Kusovac koji je prethodno mjesecima govorio da je opraštanje milionskih potraživanja Opštine njena navodna nesporna obaveza i da je tu pravno sve u redu, kazao je da će se „konsultovati, analizirati i vidjeti kako i na koji način da se to završi“. On je opoziciju optužio da „stalno pričaju destruktivnu priču prema Portu bez analize koliko je on benefita donio Tivtu“, na što mu je Budimir Cuopara poručio da je Vrhovni sud Crne Gore već donio presudu u korist jedne opštine u sličnom sporu drugog investotora sa lokalnom upravom i pitao Kusovca „u čijem interesu vi radite – našem ili Porta“.

„Ne potpisujte ništa sa Portom, već raspišite vanredne izbore jer je to jedini legitimni način izlaska iz ove situacije u kojoj ste smijenili Matijevićku – nosioca sopstvene izborne liste sa amjesta gradonačelnika. Izađite sad pred Tivćane sa novim nosiocem liste i pričom koju im niste pričali 2016. da ćete prodati aerodrom i Portu poklanjati milione eura građana Tivta“- kazao je Risančić dok je Darinka Kašćelan (SNP) kazala da DPS Tivta „ne poštuje ni zakone, ni etiku“.

„Koordinatori DPS za Tivat Goran Jevrić i Predrag Nenezić su Kusovcu pripremili vrlo neugodnu i ponižavajuću poziciju da potpiše oprost dugova Portu, a da pritom ne zna da li će biti gradonačelnik nakon isteka 30 dana v.d.stanja. Kusovca zaslužuje da bude predsjednik Opštine do kraja mandata i da se nosi sa svime što je sam zakuvao obmanjujući građane, rasipajući budžet, partijski zapopljavajući i uništavajući supstencu ovog grada“- poručio je Kovačević.

Najčitanije