13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Novska lista: Budvi luka, Tivtu “Pine“, Novome šipak

Škver-HN

Posmatrano iz Herceg Novog na odlukama Vlade Crne Gore najteže je ustanoviti datume donošenja. Nijedna odluka vezana za ovaj grad ne mijenja se preko 30 godina. Princip je uvijek isti – svakome ponešto, a Herceg Novom ništa, saopštila je danas Novska lista.

Jučerašnje odluke Vlade Crne Gore uklapaju se u strategiju višedecenijske otimačine hercegnovskih resursa. Ponovo kratkih rukava ostaje grad na ulazu u najljepši zaliv na svijetu. Ipak, taj grad, Herceg Novi, pozdravlja odluke kojima se bratskim bokeškim opštinama na upravljanje vraćaju njihovi resursi, Budvi Luka Budva, Tivtu pristanište Pine.

Ostaje nejasno, zašto je taj princip zaglavio u Lepetanima i nije uspio stići do Herceg Novog ni catarom ni oko zaliva, pa se trajektna linija ustanovljena u Kamenarima 1898. godine kojom su uvijek upravljali ljudi ili javna preduzeća iz Herceg Novog, kao resurs daje na upravljanju nekom državnom preduzeću. Svaka čast i našim komšijama i prijateljima u Tivtu, ali poštujući tradiciju stariju od vijeka, oni od trajektne linije mogu i treba da naplaćuju samo zakup pristaništa i ništa drugo.

Novska lista

Odnos Vlade Crne Gore prema Herceg Novom je skandalozan i u samo posljednjih pola godine čuli smo da ne može bolnica, ne može Institut i ne može trajekt. Čega ili koga se to plaši Vlada Crne Gore u Herceg Novom, pa se ni dan danas ne podiže čizma stavljena na glavu ovom gradu?

Sigurno je da Herceg Novi neće sjedati skrštenih ruku i posmatrati ovakav razvoj događaja još dugo. Sazrela je svijest, a sazrela je i snaga nezavisnog Herceg Novog da se ovakav odnos promijeni. Novska Lista će u narednom periodu podići na veći nivo borbu za očuvanje i vraćanje hercegnovskih resursa Novljanima, i ako treba, radikalizovati svoj pristup ovoj temi. Nadamo se da će ćutanje prekinuti i ostali politički subjekti u Herceg Novom.

Neka svemir čuje nemir! – poručuju iz Novske liste.

Najčitanije