11 C
Kotor

Slušaj online radio

Novska lista: Herceg Novi je pobjednik

Herceg - Novi - foto Boka News
Herceg – Novi – foto Boka News

U godini u kojoj se koncept slobode svakodnevno redefiniše, i koju je obilježila planetarna kriza sa još uvijek nejasnim epilogom, grad Herceg Novi je u rukama čvrsto držao kormilo svoje sudbine, kaže se u saopštenju Novske liste, povodom 28. Dana oslobođenja Herceg Novog.

“Period između dva Dana grada imao je svoju svijetlu i svoju tamnu stranu, svoju dobru i lošu stranu, jin i jang – suprotstavljene sile spojene u neraskidivu cjelinu. Novljani su u godinu za nama ušli sa puno optimizma na krilima ekonomskog preporoda, turističke promocije i domaćinskog upravljanja opštinom. Ipak, ono što ih je sačekalo bili su mnogi izazovi, mnogo bitaka koje su morali dobiti, mnogo teških momenata nakon kojih je pobjeda morala biti samo slađa.

Sloboda, koju svake godine slavimo na današnji dan, najprije je bila ugrožena sramnim donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je predstavljao veliki atak i na ovaj grad i na njegove žitelje. Zajedno sa svojim narodom i sa ostalim bratskim opštinama, Herceg Novi je ustao u odbranu svetinja! Bila je to borba koja je u Novljanima probudila skrivenu snagu, onu koju su decenijama pokušali da zatru vlastodršci iz Podgorice, i na krilima koje je na kraju i stavljena tačka na tridesetogodišnju oligarhiju. Naše želje da i ostatak Crne Gore počne da diše slobodarski vazduh obistinile su se nedavno, a Herceg Novi je i u toj borbi bio svetionik i zvijezda vodilja koja je ne samo utrla put demokratskoj izbornoj pobjedi već i konačnom i potpunom oslobođenju cijele Boke Kotorske

Ta ista, novopronađena, snaga pomaže Herceg Novom i Novljanima da i kroz pandemiju korona virusa prođe kao jedan od najboljih i najmanje pogođenih gradova. Građani Novog odabrali su da budu odgovorni ali i da pomažu jedni drugima i zajedno doprinesu odličnoj zdravstvenoj slici. Istom snagom ćemo prebroditi i ekonomske posljedice zatvaranja državnih granica kojim je podgorička politička kvazielita na izdisaju, u posljednjem činu svoje tragične drame, uspjela jednim potezom da uništi i turističku sezonu i da Crnu Goru postavi na vrh crne liste zemalja sa najvećim brojem zaraženih korona virusom.

Što je veće iskušenje i što je teža borba Novljani iz nje izlaze kao veći pobjednici. Na sramni zakon odgovorili smo litijama. Izbore smo odlučili potezom olovke. Pandemiji smo odgovorili volonterskim radom. Ekonomskoj krizi velikim kapitalnim projektom u centru grada. Zatvorenim granicama suprotstavili smo se najoriginalnijom promotivnom kampanjom do sada. Kulturno smo se uzdizali čak i kad su nam to branili. Gdje ima volje, ima i načina.

Čuvajući slobodu, čuvamo i sebe i svoj grad. Po mnogima najgora godina naših života donijela je, ipak, toliko toga dobrog i naučila nas veliku lekciju da zajedno imamo snage da se suprotstavimo bilo kome i bilo čemu. Srećan praznik, Grade! Slavi! Pobijedio si!” – kaže se u saopštenju.

Najčitanije