16 C
Kotor

Slušaj online radio

NVO “Ljuta” osvojila nagradu za inovativnu ekološku ideju na regionalnom takmičenju za Zelene biznis ideje

NVO “Ljuta” osvojila nagradu za inovativnu ekološku ideju na regionalnom takmičenju za Zelene biznis ideje
Ljuta -foto Boka News

Nevladina organizacija LJUTA iz Kotora osvojila je prestižnu nagradu na regionalnom takmičenju za Zelene biznis ideje, održanom početkom oktobra u Sarajevu. Takmičenje, koje organizuje Balkan Green Foundation, okupilo je najbolje projekte iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije. NVO “Ljuta” je prepoznata za svoju inovativnu ideju fitofiltracije, održive tehnologije za prečišćavanje voda uz pomoć biljaka i bakterija, čime je osvojila nagradu u iznosu od 10.000 dolara.

Fitofiltracija, centralni projekat NVO “Ljuta”, ima za cilj da riješi problem zagađenja morskih ekosistema u Bokokotorskom zalivu, koji trpi zbog svakodnevnog dotoka zagađenih voda iz urbanih i ruralnih područja. Ovaj pionirski projekt u regionu pruža prirodan i ekološki održiv način za pročišćavanje vode, čime NVO “Ljuta” aktivno doprinosi očuvanju lokalnog okoliša.

“Ova nagrada potvrđuje značaj našeg rada i daje nam dodatnu motivaciju da nastavimo s implementacijom ekoloških rješenja koja mogu biti primijenjena širom Balkana,” navode iz NVO Ljuta. Sredstva od nagrade biće iskorišćena za razvoj promotivnih materijala, kao što su informativni video sadržaji, web stranica i edukativne table, kako bi se šira javnost i institucije upoznale s prednostima fitofiltracionih sistema.

Iz NVO “Ljuta” naglašavaju da je važno povećati svijest o ovim inovativnim ekološkim rješenjima, koja su tehnički jednostavna za implementaciju. “Sve potrebne biljke i materijali su dostupni, a mi smo spremni da podijelimo svoje znanje s onima koji žele da učestvuju u širenju ove tehnologije,” navode iz organizacije.

Pozivaju državne i lokalne institucije u Crnoj Gori da aktivnije podrže inicijative poput fitofiltracije, koja se već koristi u evropskim gradovima poput Pariza i Berlina, gdje ove metode ne samo da poboljšavaju kvalitet vode, već i doprinose održivosti urbanih ekosistema. “Crna Gora, kao zemlja koja se Ustavom definiše kao ekološka država, treba da prednjači u primjeni ovakvih inovacija,” ističu iz NVO “Ljuta”.

Osim fitofiltracije, NVO “Ljuta” radi na razvoju dodatnih ekoloških projekata, kao što su sistemi za prevenciju poplava u urbanim sredinama, koji će biti od ključnog značaja u kontekstu klimatskih promjena.

“Naš cilj je da doprinesemo održivom razvoju Crne Gore kroz konkretna rješenja koja poboljšavaju upravljanje vodnim resursima i očuvanje životne sredine”, zaključuju iz organizacije.

Najčitanije