23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

NVO „Miholjski zbor“ potestuje zbog različitih aršina crnogorske policije

Proslava Dana nezavisnosti 21. maj 2020.

NVO „Miholjski zbor“ iz Tivta oštro je danas protestovala zbog „ponašanja organa reda“ u identičnim situacijama -privođenja gonjogrbaljskog paroha, oca Mijajla Backovića od strane kotorske i tivatske policije, odnosno nesankcionisanja nijednog od učesnika „patriotskih auto kolona“ kojima je na bokelskim cestama proslavljan Dan nezavisnosti.

Backović je priveden kasno u noći između 12. i 13. maja nakon što je sa više desetina vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske iz Tivta, Kotora, i Budve, bio u organizovanoj koloni automobila koji su se vozili između tih gradova, u znak protesta zbog dešavanja 12.maja u Nikšiću i hapšenja vladike Joanikija i sveštenika MCP tog dana. Backović je te noći šest sati zadržan na „informativnom razgovoru“ u kotorskoj policiji, a iz „Miholjskog zbora“ danas su ocijenili da za takvo postupanje policije prema svešteniku „nije postojalo nikakvo zakonsko opravdanje“, a ukazali i na različite aršine u odnosu policije prema građanima u događajima u Boki 12.maja, odnosno prilikom proslave Dana nezavisnoti 21.maja.

Ističu da je „samo osam dana pred Dan nezavisnosti kada je pravoslavni živalj iz Boke, proslavljajući u litiji automobilima najvećeg svetitelja sa prostora Crne Gore – Svetog Vasilija Ostroškog, priveden i zadržan do ranih jutarnjih sati, bez ikakvog obrazlođenja paroh grbaljski Mijajlo Backović“.

„Sve mjere koje je propisao NKT su ispoštovane od strane učesnika,  a i pored toga su organi reda u više navrata zaustavljali kolonu na putu do Budve, kršeći jedno od osnovnih  ljudskih prava – pravo na slobodu kretanja. Kao i u mnog prilika do sada, pokazano nam je da se zakon u Crnoj Gori selektivno sprovodi i da postoje građani i povlašćeniji građani od ostalih. Zar demokratija ne nudi za sve jednake aršine i slobode koje su garantovane poveljom UN-a ?

Proslava Dana nezavisnosti 21. maj 2020.

Proslavu Dana nezavisnosti u Tivtu i širom Crne Gore obilježila su brojna kršenja zakona. Tuče u Nikšiću, pucanje iznad glava tih istih oragna reda u Tivtu, okupljanje vie od 100 građana na jednom mjestu i pozivi vodećih ljudi Kotora na okupljanje. Postavljamo pitanje da li je iko od izgrednika zbog toga priveden i procesuiran. Ako nije, pitamo zašto to nije učinjeno i da li će se zakon sprovesti jednako nad svima“- saopštili su iz „Miholjskog zbora“.

Ističu da sve o čemu su govorili kada su u pitanju auto-kolonaške proslave Dana nezavisnosti u Tivtu i Kotoru, „mogu potkrijepiti snimcima, slikama i drugim dokaznim materijalom“.

„Očekujemo stoga, reakciju organa reda. Ostajemo privrženi jednom geslu: neka zakon bude jednak za sve!“- zaključuje se u saopštenju „Miholjskog zbora“.

Izvor:S.L

Najčitanije