21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

O kandidaturi Bokeljske mornarice za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva raspravlja se u Bogoti

Bokeljska mornarica foto Boka News – M.Marusic

Sedmočlani tim na čelu sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem i admiralom Bokeljske mornarice Antonom Sbutegaom učestvovati će na konferenciji Komiteta UNESCO-a za nematerijalnu baštinu u Bogoti (Kolumbija) od 9. do 14. ovog mjeseca. Oni će pruži dodatna objašnjenja i informacije oko upisa Bokeljske mornarice na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

“Početkom novembra ove godine je Evaluaciono tijelo, sastavljeno od eksperata koji nijesu članovi UNESCO- ovog Komiteta za nematerijalnu baštinu, ocijenilo validnom našu kandidaturu, ali je stavilo nekoliko primjedbi, odnosno tražilo dodatna objašnjenja koja delegacija Crne Gore treba da pruži Komitetu UNESCO-a koji se sastaje u Bogoti od 9. do 14. decembra ove godine. Ovo je neuobičajeno jer su ta objašnjena mogla da se traže ranije, ali to nije urađeno. Nije sporno da postoji jaki lobi koji pokušava da onemogući uspjeh naše kandidature” – kazao nam je Sbutega.

On je podsjetio na probleme koji su nastali zbog političke i medijske kampanje koja je tim povodom pokrenuta u Hrvatskoj, kao i od nekih Hrvata u Crnoj Gori, kojom se osporavalo pravo Crnoj Gori da samostalno kandiduje Mornaricu.

Bokeljska mornarica – kolo foto Boka News

Delegaciju Crne Gore čine ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković, sekretarka crnogorske komisije za UNESCO Milica Nikolić, generalni direktor Direktorata za multilateralne poslove Ministarstva vanjskih poslova Veljko Milonić, direktor Upraveza zašti u kulturnih dobara Božidar Božović, admiral Bokeljske mornarice Sbutega  i direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Andro Radulović.

“Mi smo uvjereni u snagu naših argumenta, tamo nas čeka izuzetno odgovoran zadatak da pružimo sva potrebna objašnjen da Bokeljska mornarica bude sada uvrštena na Reprezentativnu listu UNESCO-a, a ne odložena za sljedeću godinu”  – kazao nam je Sbutega.

Najčitanije